Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kokosowiec-bitowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 970133" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]52078[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>&#8226; herbatniki </p><p>&#8226; 1 duża paczka krakersów</p><p>&#8226; Masa krówkowa o smaku kokosowym (<a href="http://a.pl/pieczywo/do-wypiekow/bakalland-masa-krowkowa-o-smaku-kokosowym-400g" target="_blank"><strong>Bakalland</strong></a> ma takie w swojej ofercie)</p><p>&#8226; 200 g wiórek kokosowych</p><p>&#8226; 600 ml mleka</p><p>&#8226; 2 opakowania budyniu waniliowego (każde na 1/2l mleka)</p><p>&#8226; 3 łyżki cukru + 1,5 łyżeczki.</p><p>&#8226; 300 – 350 g masła</p><p>&#8226; 200 ml śmietanki kremówki</p><p></p><p><strong>Wykonanie: </strong></p><p></p><p></p><p>Foremkę o wymiarach 24x28cm (mierzona górą) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na całe dno ułożyć ściśle , jeden obok drugiego, herbatniki.</p><p>Budynie, cukier (3 łyżki) i 100 g wiórek kokosowych wymieszać dokładnie w 300 ml mleka. Pozostałe mleko wstawić do gotowania . Na gotujące się mleko wlać mieszaninę budyniowo-kokosową i ugotować gęsty budyń, ciągle mieszając. Budyń przykryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstawić do przestudzenia. Na jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń ułożyć 250 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki. Całość dokładnie zmiksować. I wylać na przygotowane w blaszce herbatniki, zostawiając ok. 4 – 5 łyżek budyniu. Na masie budyniowej ułożyć krakersy, jeden obok drugiego. </p><p>Masę krówkową przełożyć do miski, dodać masło (tę resztę) i 50 g wiórek kokosowych. Wszystko dokładnie zmiksować i masę wyłożyć na krakersy.</p><p>Ułożyć kolejną warstwę krakersów.</p><p>Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. 1 łyżkę śmietanki dodać do zostawionej masy budyniowej i dobrze razem wymieszać/zmiksować a następnie stopniowo dodawać do ubitej kremówki, dokładnie mieszając. Masę śmietanowo-budyniową wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów. Wstawić do lodówki. </p><p>Na patelnie nasypać resztę (50 g ) wiórek kokosowych i 1,5 łyżeczki cukru. Ustawić patelnię na małym ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić wiórki do zarumienienia. Odstawić do wystudzenia a następnie takimi już wystudzonymi posypać wierzch ciasta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 970133, member: 4258"] [ATTACH=full]52078[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] • herbatniki • 1 duża paczka krakersów • Masa krówkowa o smaku kokosowym ([URL="http://a.pl/pieczywo/do-wypiekow/bakalland-masa-krowkowa-o-smaku-kokosowym-400g"][B]Bakalland[/B][/URL] ma takie w swojej ofercie) • 200 g wiórek kokosowych • 600 ml mleka • 2 opakowania budyniu waniliowego (każde na 1/2l mleka) • 3 łyżki cukru + 1,5 łyżeczki. • 300 – 350 g masła • 200 ml śmietanki kremówki [B]Wykonanie: [/B] Foremkę o wymiarach 24x28cm (mierzona górą) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na całe dno ułożyć ściśle , jeden obok drugiego, herbatniki. Budynie, cukier (3 łyżki) i 100 g wiórek kokosowych wymieszać dokładnie w 300 ml mleka. Pozostałe mleko wstawić do gotowania . Na gotujące się mleko wlać mieszaninę budyniowo-kokosową i ugotować gęsty budyń, ciągle mieszając. Budyń przykryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstawić do przestudzenia. Na jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń ułożyć 250 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki. Całość dokładnie zmiksować. I wylać na przygotowane w blaszce herbatniki, zostawiając ok. 4 – 5 łyżek budyniu. Na masie budyniowej ułożyć krakersy, jeden obok drugiego. Masę krówkową przełożyć do miski, dodać masło (tę resztę) i 50 g wiórek kokosowych. Wszystko dokładnie zmiksować i masę wyłożyć na krakersy. Ułożyć kolejną warstwę krakersów. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. 1 łyżkę śmietanki dodać do zostawionej masy budyniowej i dobrze razem wymieszać/zmiksować a następnie stopniowo dodawać do ubitej kremówki, dokładnie mieszając. Masę śmietanowo-budyniową wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów. Wstawić do lodówki. Na patelnie nasypać resztę (50 g ) wiórek kokosowych i 1,5 łyżeczki cukru. Ustawić patelnię na małym ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić wiórki do zarumienienia. Odstawić do wystudzenia a następnie takimi już wystudzonymi posypać wierzch ciasta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kokosowiec-bitowiec
Top
Bottom