Kokosowo-wiśniowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
kokos4.JPG

Ciasto kokosowo-wiśniowe

Biszkopt:

* 4 jajka (białka i żółtka osobno)
* 6 łyżek cukru (z czubkiem)
* 5 łyżek mąki ( z małym czubkiem)
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka octu
* szczypta soli

Masa kokosowa

* 600 ml mleka (użyłam 3,2%)
* 300 g wiórek kokosowych
* 150 g czekolady białej
* 200 g masła

Masa wiśniowa

* konfitura wiśniowa z całymi owocami (użyłam dwa słoiczki po 240g każdy)
* 2 galaretki wiśniowe
* 1 - 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

* 100 ml wiśniówki
* woda

Biszkopt:
Białka z solą ubic na sztywno, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Ubijac aż do rozpuszczenia cukru. Żółtka wymieszac w miseczce z proszkiem do pieczenia. Dodac ocet i wymieszac. Żółtka powinny się pięknie spienic. Dodac piankę żółtkową do ubitych białek i dalej ubijac aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodac przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszac.
Upiec biszkopt w foremce 24x36, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 25 - 30 minut. Wystudzic.


Masa kokosowa:
Zagotowac całe mleko i do gotującego się dodac wiórki kokosowe. Gotowac na bardzo małym ogniu aż do mocnego zgęstnienia masy i całkowitego wchłonięcia się mleka tj. ok. 15 minut. Teraz dodac czekoladę połamaną na małe kawałki i ciągle mieszając doprowadzic do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąc masę z ognia i dodac do niej masło, pokrojone na małe kawałki. Wymieszac aż do rozpuszczenia się masła. Odstawic do przestudzenia.

Masa wiśniowa:
Konfiturę przełożyc do miseczki. Dodac ok. 50 ml wiśniówki i 2-3 łyżki wody. Żelatynę rozpuścic w 2-3 łyżkach wody o dodac do konfitury wiśniowej

Pozostałą wiśniówkę rozcieńczyc 50-70 ml wody chłodnej, przegotowanej. Nasączyc biszkopt.

Na biszkopt wyłożyc jeszcze ciepłą masę kokosową. odstawic do dalszego przestudzenia.
Na masę kokosową wyłożyc masę wiśniową i całośc odstawic do lodówki do całkowitego stężenia masy wiśniowej (dośc szybko to nastąpi).
Galaretki wiśniowe rozpuścic w 500ml wody. Wystudzic i odczekac aż galaretka zacznie tężec. Wyjąc ciasto z lodówki i zalac galaretką.
Wstawic do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

kokos5.JPG



 

Załączniki

  • kokos5.JPG
    kokos5.JPG
    114.1 KB · Wyświetleń: 2
  • kokos4.JPG
    kokos4.JPG
    118.2 KB · Wyświetleń: 2

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
...pobudziło moją wyobraźnię i kubki smakowe
fiesgrins.gif
...piękne!!!
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,953
2,883
113
Piękne, apetyczne zdjęcia
icon_lol.gif
, a ja cierpię !!!!!!.
Mam konfiturę wiśniową i wiśnie z nalewki - jeszcze nie, jeszcze nie teraz!!!! - zrobię na święta
icon_mrgreen.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Ciasto_kokosowo_wi_niowe_Krystyny9.jpg
Ciasto_kokosowo_wi_niowe_Krystyny9_1.jpg

Upieczone na powrót małżonka.
rofl.gif

Ciasto przepyszne
lecker.gif
mniam.gif
, z małymi modyfikacjami : dałam trochę więcej wiórek kokosowych, ale mniej masła ( tak około 135 ), i dodatowo do konfitur wiśniowych dodałam dodatkowo około 1 szkl mrożonych wiśni.
icon_razz.gif

Ciasto polecamy, bo jest przepyszne
mniam.gif
chociaż nie tak piękne jak Krystyny.
icon_redface.gif




Krystyno
cvety.gif
anbetung.gif


 

Załączniki

  • Ciasto_kokosowo_wi_niowe_Krystyny9_1.jpg
    Ciasto_kokosowo_wi_niowe_Krystyny9_1.jpg
    64.6 KB · Wyświetleń: 2
  • Ciasto_kokosowo_wi_niowe_Krystyny9.jpg
    Ciasto_kokosowo_wi_niowe_Krystyny9.jpg
    69.6 KB · Wyświetleń: 2

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Gucio @ 4 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842678i dodatowo do konfitur wiśniowych dodałam dodatkowo około 1 szkl mrożonych wiśni.
icon_razz.gif

Ciasto polecamy, bo jest przepyszne
mniam.gif
chociaż nie tak piękne jak Krystyny.
icon_redface.gif
Mój pierwotny zamysł, polegał na dodaniu wiśni zamrożonych, delikatnie (2-3 minuty) podsmażonych. Tylko okazało się , że w zamrażarce wiśnie się już skończyły, a do sklepu daleko.
Bardzo się cieszę , że ciasto Wam posmakowało.
A ciasto na Twoich zdjęciach jest piękne i bardzo apetyczne
daumen.gif
 

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Ciasto zrobiłam na święta, jest rewelacyjne:) Wszystkim bardzo smakowało i jako pierwsze znikło ze stołu. Dziękuję Krystyno za przepis.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy