Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kokosowo-wiśniowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 840174" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]40091[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto kokosowo-wiśniowe</p><p></p><p><em><strong>Biszkopt:</strong></em></p><p></p><p>* 4 jajka (białka i żółtka osobno)</p><p>* 6 łyżek cukru (z czubkiem)</p><p>* 5 łyżek mąki ( z małym czubkiem)</p><p>* 2 łyżki kakao</p><p>* 1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>* 1 łyżka octu</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p><strong><em>Masa kokosowa</em></strong></p><p></p><p>* 600 ml mleka (użyłam 3,2%)</p><p>* 300 g wiórek kokosowych</p><p>* 150 g czekolady białej</p><p>* 200 g masła</p><p></p><p><em><strong>Masa wiśniowa</strong></em></p><p></p><p>* konfitura wiśniowa z całymi owocami (użyłam dwa słoiczki po 240g każdy)</p><p>* 2 galaretki wiśniowe</p><p>* 1 - 1,5 łyżeczki żelatyny</p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p></p><p>* 100 ml wiśniówki</p><p>* woda </p><p></p><p>Biszkopt:</p><p>Białka z solą ubic na sztywno, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Ubijac aż do rozpuszczenia cukru. Żółtka wymieszac w miseczce z proszkiem do pieczenia. Dodac ocet i wymieszac. Żółtka powinny się pięknie spienic. Dodac piankę żółtkową do ubitych białek i dalej ubijac aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodac przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszac.</p><p>Upiec biszkopt w foremce 24x36, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 25 - 30 minut. Wystudzic.</p><p></p><p></p><p>Masa kokosowa:</p><p>Zagotowac całe mleko i do gotującego się dodac wiórki kokosowe. Gotowac na bardzo małym ogniu aż do mocnego zgęstnienia masy i całkowitego wchłonięcia się mleka tj. ok. 15 minut. Teraz dodac czekoladę połamaną na małe kawałki i ciągle mieszając doprowadzic do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąc masę z ognia i dodac do niej masło, pokrojone na małe kawałki. Wymieszac aż do rozpuszczenia się masła. Odstawic do przestudzenia.</p><p></p><p>Masa wiśniowa:</p><p>Konfiturę przełożyc do miseczki. Dodac ok. 50 ml wiśniówki i 2-3 łyżki wody. Żelatynę rozpuścic w 2-3 łyżkach wody o dodac do konfitury wiśniowej</p><p></p><p>Pozostałą wiśniówkę rozcieńczyc 50-70 ml wody chłodnej, przegotowanej. Nasączyc biszkopt.</p><p></p><p>Na biszkopt wyłożyc jeszcze ciepłą masę kokosową. odstawic do dalszego przestudzenia. </p><p>Na masę kokosową wyłożyc masę wiśniową i całośc odstawic do lodówki do całkowitego stężenia masy wiśniowej (dośc szybko to nastąpi).</p><p>Galaretki wiśniowe rozpuścic w 500ml wody. Wystudzic i odczekac aż galaretka zacznie tężec. Wyjąc ciasto z lodówki i zalac galaretką. </p><p>Wstawic do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.</p><p></p><p>[ATTACH=full]40089[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 840174, member: 4258"] [ATTACH=full]40091[/ATTACH] Ciasto kokosowo-wiśniowe [I][B]Biszkopt:[/B][/I] * 4 jajka (białka i żółtka osobno) * 6 łyżek cukru (z czubkiem) * 5 łyżek mąki ( z małym czubkiem) * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka octu * szczypta soli [B][I]Masa kokosowa[/I][/B] * 600 ml mleka (użyłam 3,2%) * 300 g wiórek kokosowych * 150 g czekolady białej * 200 g masła [I][B]Masa wiśniowa[/B][/I] * konfitura wiśniowa z całymi owocami (użyłam dwa słoiczki po 240g każdy) * 2 galaretki wiśniowe * 1 - 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: * 100 ml wiśniówki * woda Biszkopt: Białka z solą ubic na sztywno, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Ubijac aż do rozpuszczenia cukru. Żółtka wymieszac w miseczce z proszkiem do pieczenia. Dodac ocet i wymieszac. Żółtka powinny się pięknie spienic. Dodac piankę żółtkową do ubitych białek i dalej ubijac aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodac przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszac. Upiec biszkopt w foremce 24x36, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 25 - 30 minut. Wystudzic. Masa kokosowa: Zagotowac całe mleko i do gotującego się dodac wiórki kokosowe. Gotowac na bardzo małym ogniu aż do mocnego zgęstnienia masy i całkowitego wchłonięcia się mleka tj. ok. 15 minut. Teraz dodac czekoladę połamaną na małe kawałki i ciągle mieszając doprowadzic do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąc masę z ognia i dodac do niej masło, pokrojone na małe kawałki. Wymieszac aż do rozpuszczenia się masła. Odstawic do przestudzenia. Masa wiśniowa: Konfiturę przełożyc do miseczki. Dodac ok. 50 ml wiśniówki i 2-3 łyżki wody. Żelatynę rozpuścic w 2-3 łyżkach wody o dodac do konfitury wiśniowej Pozostałą wiśniówkę rozcieńczyc 50-70 ml wody chłodnej, przegotowanej. Nasączyc biszkopt. Na biszkopt wyłożyc jeszcze ciepłą masę kokosową. odstawic do dalszego przestudzenia. Na masę kokosową wyłożyc masę wiśniową i całośc odstawic do lodówki do całkowitego stężenia masy wiśniowej (dośc szybko to nastąpi). Galaretki wiśniowe rozpuścic w 500ml wody. Wystudzic i odczekac aż galaretka zacznie tężec. Wyjąc ciasto z lodówki i zalac galaretką. Wstawic do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. [ATTACH=full]40089[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kokosowo-wiśniowe
Top
Bottom