Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kołacz z kruszonką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="eposka" data-source="post: 36150" data-attributes="member: 42"><p>No to na początek</p><p></p><p></p><p><strong>Kołacz z kruszonką</strong></p><p></p><p><strong>40 dkg mąki pszennej</strong></p><p><strong>10 dkg cukru</strong></p><p><strong>10 dkg masła</strong></p><p><strong>2 jajka</strong></p><p><strong>1/2 szklanki mleka</strong></p><p><strong>3,5 dkg drożdży</strong></p><p><strong>sól</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>do przygotowania formy:</strong></p><p><strong>2 łyżki margaryny lub masła</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>do posmarowania ciasta:</strong></p><p><strong>1 białko</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>do posypania:</strong></p><p><strong>po 1/2 szklanki orzechów włoskich</strong></p><p><strong>i orzechów pistacjowych</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Kruszonka</strong></p><p><strong>30-40 dkg mąki pszennej</strong></p><p><strong>20 dkg masła</strong></p><p><strong>20 dkg cukru</strong></p><p><strong>1 cukier wanilinowy ( 16 g)</strong></p><p><strong>1 łyżka kakao</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Lukier</strong></p><p><strong>1/2 białka</strong></p><p><strong>4 łyżki cukru pudru</strong></p><p><strong>skórka otarta z 1/2 cytryny</strong></p><p></p><p>Przygotować ciasto:</p><p>do naczynia wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszać. Zostawić w cieple, aż podwoi swoją objętośc.</p><p>Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Połączyć składniki. Jesli ciasto jest za gęste wlać resztkę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie, błyszczące ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, az podwoi objętość.</p><p>następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Prostokątną formę ( jak najwększą) wysmarować masłem. Ciasto włożyć do formy, nakłuć gęsto widelcem i odstawić na 10 minut.</p><p></p><p>Przygotować kruszonkę:</p><p>z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieśc ciasto, wyrobić, yformować kulę i przekroić na pół. DO jednej części dodać kakao i wyrobić. Z każdego ciasta osobno uformować w palcach niewielkie grudki lub posiekać ciasto na stolnicy posypanej maką.</p><p>Białko ubić na lekką pianę iposmarowac ciasto. Na cieście położyć paski kruszonki ( na przemian: jasny i ciemny). Kołacz wstawić do piekarnika o temp. 150 - 160 stopni i piec 20 - 30 minut na jasnozłoty kolor. Gdy lekko przestygnie polać lukrem i posypac orzechami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="eposka, post: 36150, member: 42"] No to na początek [B]Kołacz z kruszonką[/B] [B]40 dkg mąki pszennej 10 dkg cukru 10 dkg masła 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3,5 dkg drożdży sól do przygotowania formy: 2 łyżki margaryny lub masła do posmarowania ciasta: 1 białko do posypania: po 1/2 szklanki orzechów włoskich i orzechów pistacjowych Kruszonka 30-40 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 20 dkg cukru 1 cukier wanilinowy ( 16 g) 1 łyżka kakao Lukier 1/2 białka 4 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny[/B] Przygotować ciasto: do naczynia wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszać. Zostawić w cieple, aż podwoi swoją objętośc. Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Połączyć składniki. Jesli ciasto jest za gęste wlać resztkę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie, błyszczące ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, az podwoi objętość. następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Prostokątną formę ( jak najwększą) wysmarować masłem. Ciasto włożyć do formy, nakłuć gęsto widelcem i odstawić na 10 minut. Przygotować kruszonkę: z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieśc ciasto, wyrobić, yformować kulę i przekroić na pół. DO jednej części dodać kakao i wyrobić. Z każdego ciasta osobno uformować w palcach niewielkie grudki lub posiekać ciasto na stolnicy posypanej maką. Białko ubić na lekką pianę iposmarowac ciasto. Na cieście położyć paski kruszonki ( na przemian: jasny i ciemny). Kołacz wstawić do piekarnika o temp. 150 - 160 stopni i piec 20 - 30 minut na jasnozłoty kolor. Gdy lekko przestygnie polać lukrem i posypac orzechami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kołacz z kruszonką
Top
Bottom