Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kołdunki z suszonymi śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bernadek" data-source="post: 590547" data-attributes="member: 3304"><p>Wpisuję teraz , bo w nawale prac przed świętami pewnie wyleci mi to z głowy. Potrawa choć wymaga troche pracy , to jest o tyle wygodna , że można ją przygotować wcześniej i zamrozić , tak jak robi się to z uszkami czy innymi pierogami.</p><p>Przepis pochodzi z książki H. Szymanderskiej &quot;Polskie tradycje świąteczne&quot;. W zeszłym roku zrobiłam te potrawę po raz pierwszy i powiem jedno : kołduny ze śliwkami będą gościły u mnie w każde święto Bożego Narodzenia .</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>1 1/2 szklanki mąki</p><p>1 łyżka stopionego masła</p><p>1 jajko</p><p>szczypta soli</p><p>przegotowana woda</p><p></p><p>Ewentualnie inne ulubione ciasto na pierogi.</p><p></p><p>Farsz:</p><p>400 g suszonych śliwek bez pestek</p><p>1/2 szklanki białego wytrawnego wina</p><p>2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych</p><p>po szczypcie cynamonu i mielonych gozdzików</p><p>łyżka miodu</p><p></p><p>Śliwki umyć i namoczyć w winie przez 3-4 godz. Na stolnice przesiewamy mąkę , dodajemy sól , robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy stopione masło i dolewajac stopniowo letniej wody , zagniatamy miekkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na chwilę by odpoczęło .</p><p>Orzechy dokładnie ucieramy z miodem i przyprawami. Śliwki odsączamy i nadziewamy farszem orzechowym. Jeśli dziurki w śliwce są zbyt małe , rozpychamy je nieco trzonkiem drewnianej łyżki.</p><p>Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka jak do małych pierogów, nadziewamy je śliwkami , zlepiamy i gotujemy partiami przez 4-6 min.</p><p>Podajemy polane stopionym masłem , z kleksem kwaśnej śmietany lub jeszcze lepiej creme fraiche , która jest u nas niedostępna ale...</p><p>przepis na creme fraiche :</p><p><a href="http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1225" target="_blank">http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1225</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bernadek, post: 590547, member: 3304"] Wpisuję teraz , bo w nawale prac przed świętami pewnie wyleci mi to z głowy. Potrawa choć wymaga troche pracy , to jest o tyle wygodna , że można ją przygotować wcześniej i zamrozić , tak jak robi się to z uszkami czy innymi pierogami. Przepis pochodzi z książki H. Szymanderskiej "Polskie tradycje świąteczne". W zeszłym roku zrobiłam te potrawę po raz pierwszy i powiem jedno : kołduny ze śliwkami będą gościły u mnie w każde święto Bożego Narodzenia . Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżka stopionego masła 1 jajko szczypta soli przegotowana woda Ewentualnie inne ulubione ciasto na pierogi. Farsz: 400 g suszonych śliwek bez pestek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych po szczypcie cynamonu i mielonych gozdzików łyżka miodu Śliwki umyć i namoczyć w winie przez 3-4 godz. Na stolnice przesiewamy mąkę , dodajemy sól , robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy stopione masło i dolewajac stopniowo letniej wody , zagniatamy miekkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na chwilę by odpoczęło . Orzechy dokładnie ucieramy z miodem i przyprawami. Śliwki odsączamy i nadziewamy farszem orzechowym. Jeśli dziurki w śliwce są zbyt małe , rozpychamy je nieco trzonkiem drewnianej łyżki. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka jak do małych pierogów, nadziewamy je śliwkami , zlepiamy i gotujemy partiami przez 4-6 min. Podajemy polane stopionym masłem , z kleksem kwaśnej śmietany lub jeszcze lepiej creme fraiche , która jest u nas niedostępna ale... przepis na creme fraiche : [URL="http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1225"]http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1225[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kołdunki z suszonymi śliwkami
Top
Bottom