Ciasto:
60 dag mąki
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jaja
POlewa orzeszkowa:
10 dag margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
25 dag solonych orzeszków ziemnych
Kremik:
1 budyń waniliowy
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 1/2 szklanki mleka
15 dag masła (margaryny)
Dżem, powidła lub inne smarowidło kwaskowate w samku, ja dałam przesmażone z małą ilością cukru jabłka
Zagniatamy kruche ciasto, z tą różnicą, że sodę wcześniej rozpuszczamy w mleku i w takiej postaci ją wgniatmy w ciasto. Dzielimy na 3 części, pieczemy dwa palcki bez niczego, natomiast jeden z warstwą orzeszków. Wrzucamy do garnka wszystkei składniki polewy orzeszkowej, przesmażamy aż zrobi sie koloru karmelowego i wykładamy na trzeci placek i tak pieczemy. Piekłam w 200 stopniach warstwę z orzechami około 40 minut, żeby dobrze się upiekły tez orzeszki.
Kremik: 1 szklankę mleka zagotowałam z cukrem i cukrem waniliowym, a w połowce szklanki rozmieszałam budyń, wlałam do gotującego mleka, gdy zaczęło gęstnieć dałam masło i dalej chwilkę gotowałam aż wszystkos ie dokładnie połączyło. Na gorący placek bez polewy wyłozyłam dżem, przykryłam plackiem , przestudziłam, potem na to kremik i na wierzch placek z orzechami.
60 dag mąki
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jaja
POlewa orzeszkowa:
10 dag margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
25 dag solonych orzeszków ziemnych
Kremik:
1 budyń waniliowy
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 1/2 szklanki mleka
15 dag masła (margaryny)
Dżem, powidła lub inne smarowidło kwaskowate w samku, ja dałam przesmażone z małą ilością cukru jabłka
Zagniatamy kruche ciasto, z tą różnicą, że sodę wcześniej rozpuszczamy w mleku i w takiej postaci ją wgniatmy w ciasto. Dzielimy na 3 części, pieczemy dwa palcki bez niczego, natomiast jeden z warstwą orzeszków. Wrzucamy do garnka wszystkei składniki polewy orzeszkowej, przesmażamy aż zrobi sie koloru karmelowego i wykładamy na trzeci placek i tak pieczemy. Piekłam w 200 stopniach warstwę z orzechami około 40 minut, żeby dobrze się upiekły tez orzeszki.
Kremik: 1 szklankę mleka zagotowałam z cukrem i cukrem waniliowym, a w połowce szklanki rozmieszałam budyń, wlałam do gotującego mleka, gdy zaczęło gęstnieć dałam masło i dalej chwilkę gotowałam aż wszystkos ie dokładnie połączyło. Na gorący placek bez polewy wyłozyłam dżem, przykryłam plackiem , przestudziłam, potem na to kremik i na wierzch placek z orzechami.
