- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Rurki wychodza megadelikatne, rozpuszczaja sie w ustach, wrecz bywa trudno je nadziac, tak s a kruchutkie. Nastepnym razem dam 80-100 g masla (dzis dalam przepisowe 115 g i sa nieco zbyt maslane. zmniejszylam tez od razu ilosc cukru, mozna jeszcze mniej nawet dac). Aha, przypominaja mi te ciasteczka czeskie maslane pieczone, co Hazo z nich faworki robila - sa rownie delikatne. Polecam!
1/3 szklanki cukru
2 jaja
100 g masła rozpuszcoznego i schłodzonego nieco
kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 szklanki mąki 450-500
Ubic na bialo jaja z cukrem, wlewac powoli strumyczkiem maslo wymieszane z aromatem, lekko wmieszac make (ale nie moze byc grudek. Odstawic na 10 minut.
zródło na podstawie ktorego dzialalam: http://www.foodnetwork.com/food/recipes/re...tml?rsrc=search
uwagi: w oryginale jest 115 g masła i to jest wg mnie jednak za dużo, wiec wpisuje 100 g. Emeril dal wiecej maki, wg mnie tyle wystarcza.

1/3 szklanki cukru
2 jaja
100 g masła rozpuszcoznego i schłodzonego nieco
kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 szklanki mąki 450-500
Ubic na bialo jaja z cukrem, wlewac powoli strumyczkiem maslo wymieszane z aromatem, lekko wmieszac make (ale nie moze byc grudek. Odstawic na 10 minut.
zródło na podstawie ktorego dzialalam: http://www.foodnetwork.com/food/recipes/re...tml?rsrc=search
uwagi: w oryginale jest 115 g masła i to jest wg mnie jednak za dużo, wiec wpisuje 100 g. Emeril dal wiecej maki, wg mnie tyle wystarcza.
Ostatnią edycję dokonał moderator: