kolejne wafle

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Rurki wychodza megadelikatne, rozpuszczaja sie w ustach, wrecz bywa trudno je nadziac, tak s a kruchutkie. Nastepnym razem dam 80-100 g masla (dzis dalam przepisowe 115 g i sa nieco zbyt maslane. zmniejszylam tez od razu ilosc cukru, mozna jeszcze mniej nawet dac). Aha, przypominaja mi te ciasteczka czeskie maslane pieczone, co Hazo z nich faworki robila - sa rownie delikatne. Polecam!

obraz019jg5.jpg

1/3 szklanki cukru
2 jaja
100 g masła rozpuszcoznego i schłodzonego nieco
kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 szklanki mąki 450-500

Ubic na bialo jaja z cukrem, wlewac powoli strumyczkiem maslo wymieszane z aromatem, lekko wmieszac make (ale nie moze byc grudek. Odstawic na 10 minut.
zródło na podstawie ktorego dzialalam: http://www.foodnetwork.com/food/recipes/re...tml?rsrc=search

uwagi: w oryginale jest 115 g masła i to jest wg mnie jednak za dużo, wiec wpisuje 100 g. Emeril dal wiecej maki, wg mnie tyle wystarcza.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Malgosimi ....... piekne!
anbetung.gif
mniam.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
O ! jak prosto do przygotowania ! Wyprobuje. Dzieki
A na czym zawijasz 'w' rurki ?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zawijam na drewniana pałke do ucierania, wybiaralam jak najciensza. Za to gumowa szpatulka (gumi) podwazam i zawijam o te palke - czyli w ogole nie uzywam palcow a wiec nie parze sie

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
sluszna uwaga, mialam dopisac i zapomnialam

te pieka sie duuuzo szybciej (pewnie przez maslo i brak plynu), 1 minute (MAX!) na 4

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Malgosimi @ 24 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=546320sluszna uwaga, mialam dopisac i zapomnialam
te pieka sie duuuzo szybciej (pewnie przez maslo i brak plynu), 1 minute (MAX!) na 4
Wooow... minute !
icon_wink.gif

A co do zawijania, to ja sobie wykombinowalam kawalek kijka bambusowego (potraktowanego papierem sciernym), jak sie okazalo podczas zwijania na palkach, maja one jednek niejednakowa srednice na calej dlugosci
icon_neutral.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy