- Maj 11, 2008
- 2,501
- 2,585
- 113
Sycąca i smaczna sałatka, na którą natknęłam się u Dr. Vegan https://drveganblog.com/crispy-quinoa-salad-with-roasted-veggies/
Składniki:
- bakłażan pokrojony w kostke
- 2 papryki pokrojone w paski
- szklanka pomidorków koktajlowych
- glowka czosnku
- oliwa, sól, pieprz
Warzywa polozyc na blaszce lub w naczyniu zaroodpornym, polac oliwa, dodac sol i pieprz i upiec w 200*C przez ok. 30-40 min, az pomidorki popekaja i baklazan bedzie miekki.
- pol szklanki komosy ryzowej (potrzeba 1 szkl ugotowanej)
- 3/4 szklanki soczewicy (potrzeba 1 szkl ugotowanej)
Komose ugotowac, soczewice rowniez. Wylozyc na blache, skropic oliwa i podpiec w piekarnku az beda chrupiace (170*C, 20-25 min)
Sos:
- 3 papryki pieczone ze sloika (ja uzylam ajwaru)
- pol szklanki orzechow nerkowca
- 4 pomidory suszone
- upieczona glowka czosnku (ta wspomniana wyzej)
- sol, pieprz, sok z cytryny
Wszystko zmiksowac w blenderze.
Dodatki:
- cos zielonego: rukola albo szpinak
- cienko pokrojona czerwona cebula
- feta lub tofu (u mnie bez)
Baklazana, papryke, komose, soczewcie, cebule i rukole wymieszac w misce. Sos po zmiksowaniu wylozyc na duzy talerz i na sos wylozyc wymieszane warzywa, dodac pomidorki. Mozna posypac feta.
Składniki:
- bakłażan pokrojony w kostke
- 2 papryki pokrojone w paski
- szklanka pomidorków koktajlowych
- glowka czosnku
- oliwa, sól, pieprz
Warzywa polozyc na blaszce lub w naczyniu zaroodpornym, polac oliwa, dodac sol i pieprz i upiec w 200*C przez ok. 30-40 min, az pomidorki popekaja i baklazan bedzie miekki.
- pol szklanki komosy ryzowej (potrzeba 1 szkl ugotowanej)
- 3/4 szklanki soczewicy (potrzeba 1 szkl ugotowanej)
Komose ugotowac, soczewice rowniez. Wylozyc na blache, skropic oliwa i podpiec w piekarnku az beda chrupiace (170*C, 20-25 min)
Sos:
- 3 papryki pieczone ze sloika (ja uzylam ajwaru)
- pol szklanki orzechow nerkowca
- 4 pomidory suszone
- upieczona glowka czosnku (ta wspomniana wyzej)
- sol, pieprz, sok z cytryny
Wszystko zmiksowac w blenderze.
Dodatki:
- cos zielonego: rukola albo szpinak
- cienko pokrojona czerwona cebula
- feta lub tofu (u mnie bez)
Baklazana, papryke, komose, soczewcie, cebule i rukole wymieszac w misce. Sos po zmiksowaniu wylozyc na duzy talerz i na sos wylozyc wymieszane warzywa, dodac pomidorki. Mozna posypac feta.