Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kolorowe babeczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 688246" data-attributes="member: 7658"><p><u>Ciasto:</u></p><p></p><p><strong>1 kg. mąki pszennej</strong></p><p><strong>1,5 kostki margaryny</strong></p><p><strong>1 cukier waniliowy</strong></p><p><strong>25 dag. cukru pudru </strong></p><p><strong>8 żółtek</strong></p><p><strong>1 białko</strong></p><p><strong>1 łyżeczka proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>3 łyżki śmietany 18 % </strong></p><p></p><p></p><p></p><p><u>Ciasto: </u></p><p></p><p><strong>1.Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia</strong></p><p><strong>2.Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder utrzeć </strong></p><p><strong>3.Do przesianej mąki dodać margarynę i posiekać nożem.Dodać białko, śmietanę i mase jajeczno-cukrową.</strong></p><p><strong>4.Wyrobic ciasto podsypując mąką.</strong></p><p><strong>5.Ciasto owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24388[/ATTACH] [ATTACH=full]24389[/ATTACH]</p><p></p><p> </p><p></p><p></p><p></p><p><strong>6. Foremki dość cienko wyłożyć ciastem .Ponakłówać widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 180-200st. </strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24390[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>7. Do każdej babeczki dać po łyzeczce powideł śliwkowych lub jakiegoś kwaśnego dzemu.</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24391[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><u>Masa budyniowa:</u></p><p></p><p><strong>Litr mleka</strong></p><p><strong>2 budynie śmietankowe</strong></p><p><strong>2 łyżki mąki pszennej</strong></p><p><strong>2 łyśki mąki ziemniaczanej</strong></p><p><strong>cukier waniliowy</strong></p><p><strong>szklanka cukru </strong></p><p><strong>kostka masła</strong></p><p><strong>kostka margaryny ,,Kasia,,</strong></p><p></p><p></p><p></p><p><u>Masa budyniowa: </u></p><p></p><p><strong>1.750 ml. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym</strong></p><p><strong>2. Reszte mleka utrzeć z budyniami, mąką pszenną i ziemniaczaną.</strong></p><p><strong>3.Do gotującego mleka wlac budyń i ciągle miksować do zagotowania.</strong></p><p><strong>4. Utrzeć maslo i margarynę. Dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.</strong></p><p><strong>5. Mase podzielić na 3 części . Do jednej części dodać kakao i kilka kropel olejku rumowego i wymieszać. Do kolejnej części kremu dodać 3 łyżki dżemu truskawkowego i wymieszać. Jedną część zostawić bez dodatków.</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24392[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Dodatkowo:</u></p><p></p><p><strong>Powidła śliwkowe lub dżem ( kwaśny)</strong></p><p><strong>czekolada mleczna </strong></p><p><strong>galaretka truskawkowa</strong></p><p><strong>galaretka pomarańczowa</strong></p><p><strong>2 łyżki kakao</strong></p><p><strong>olejek rumowy</strong></p><p><strong>3 łyżki dżemu truskawkowego</strong></p><p></p><p></p><p><strong>jeśli ktoś lubi orzechy to polecm zrobić krokant i przed zalaniem babeczek galaretką posypać je krokantem z orzechów włoskich. REWELACJA!</strong> </p><p></p><p><u>Krokant:</u></p><p></p><p><strong>-5 łyżek masła lub margaryny</strong></p><p><strong>-15 dag cukru</strong></p><p><strong>-20 dag orzechów włoskich </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły </strong></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>6.Szpryce napełnić jasną masą i wypełniać nią 1/3 babeczki</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24393[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>7. Tak samo zrobić z masą kakaową i truskawkową.</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24394[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>8.Posypać babeczki pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24395[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>9.Część babeczek zalać truskawkową galaretką a część pomarańczową</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24396[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Z tej ilości podanych składników wychodzi około 60 babeczek. </strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 688246, member: 7658"] [U]Ciasto:[/U] [B]1 kg. mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 1 cukier waniliowy 25 dag. cukru pudru 8 żółtek 1 białko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18 % [/B] [U]Ciasto: [/U] [B]1.Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia 2.Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder utrzeć 3.Do przesianej mąki dodać margarynę i posiekać nożem.Dodać białko, śmietanę i mase jajeczno-cukrową. 4.Wyrobic ciasto podsypując mąką. 5.Ciasto owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h[/B] [ATTACH=full]24388[/ATTACH] [ATTACH=full]24389[/ATTACH] [B]6. Foremki dość cienko wyłożyć ciastem .Ponakłówać widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 180-200st. [/B] [ATTACH=full]24390[/ATTACH] [B]7. Do każdej babeczki dać po łyzeczce powideł śliwkowych lub jakiegoś kwaśnego dzemu.[/B] [ATTACH=full]24391[/ATTACH] [U]Masa budyniowa:[/U] [B]Litr mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyśki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy szklanka cukru kostka masła kostka margaryny ,,Kasia,,[/B] [U]Masa budyniowa: [/U] [B]1.750 ml. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym 2. Reszte mleka utrzeć z budyniami, mąką pszenną i ziemniaczaną. 3.Do gotującego mleka wlac budyń i ciągle miksować do zagotowania. 4. Utrzeć maslo i margarynę. Dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 5. Mase podzielić na 3 części . Do jednej części dodać kakao i kilka kropel olejku rumowego i wymieszać. Do kolejnej części kremu dodać 3 łyżki dżemu truskawkowego i wymieszać. Jedną część zostawić bez dodatków.[/B] [ATTACH=full]24392[/ATTACH] [U]Dodatkowo:[/U] [B]Powidła śliwkowe lub dżem ( kwaśny) czekolada mleczna galaretka truskawkowa galaretka pomarańczowa 2 łyżki kakao olejek rumowy 3 łyżki dżemu truskawkowego[/B] [B]jeśli ktoś lubi orzechy to polecm zrobić krokant i przed zalaniem babeczek galaretką posypać je krokantem z orzechów włoskich. REWELACJA![/B] [U]Krokant:[/U] [B]-5 łyżek masła lub margaryny -15 dag cukru -20 dag orzechów włoskich na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły [/B] [B]6.Szpryce napełnić jasną masą i wypełniać nią 1/3 babeczki[/B] [ATTACH=full]24393[/ATTACH] [B]7. Tak samo zrobić z masą kakaową i truskawkową.[/B] [ATTACH=full]24394[/ATTACH] [B]8.Posypać babeczki pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą[/B] [ATTACH=full]24395[/ATTACH] [B]9.Część babeczek zalać truskawkową galaretką a część pomarańczową[/B] [ATTACH=full]24396[/ATTACH] [B]Z tej ilości podanych składników wychodzi około 60 babeczek. [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kolorowe babeczki
Top
Bottom