- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Zostały mi dzisiaj białka od mojej szarlotki krucho-drożdżowej. Do pavlowej nie miałam odpowiadających mi owoców, więc musiałam coś innego z nich zrobić. Do końca nie miałam pojęcia co mi z tego wyjdzie. Wyszło bardzo puszyste i bardzo smaczne ciasto.
Składniki:
* 7 białek
* 3 żółtka
* 1 i ¼ szklanki mąki
* ½ szklanki oleju (z pestek winogron)
* ¾ szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* Szczypta soli
* 3 łyżki mielonych migdałów
* 3 łyżki maku suchego
* 1 opakowanie kisielu (dałam morelowy)
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Żółtka dobrze ubić z połową podanego cukru. Nie przerywając ubijania wlewać stopniowo olej. Powstanie gęsta emulsja wyglądająca niczym majonez. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodawać stopniowo resztę pozostałego cukru, ciągle ubijając. Jak cukier już się rozpuści, dodajemy do piany mieszaninę żółtek i oleju oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać całość delikatnie ale dokładnie. Dodać przesianą mąkę i wymieszać razem. Powstałe ciasto podzielić na trzy części, do których dodajemy: do jednej mak, do drugiej kisiel, do trzeciej migdały, wszystkie delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy w formie keksowej (ja wzięłam 25x10, ale lepiej wziąć trochę większą, bo ciasto wyrosło dużo poza formę), wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na dno wykładamy ciasto z dodatkiem maku, następnie ciasto z dodatkiem kisielu a na końcu ciasto z migdałami.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni – termoobieg (180 z grzaniem góra – dół)
Składniki:
* 7 białek
* 3 żółtka
* 1 i ¼ szklanki mąki
* ½ szklanki oleju (z pestek winogron)
* ¾ szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* Szczypta soli
* 3 łyżki mielonych migdałów
* 3 łyżki maku suchego
* 1 opakowanie kisielu (dałam morelowy)
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Żółtka dobrze ubić z połową podanego cukru. Nie przerywając ubijania wlewać stopniowo olej. Powstanie gęsta emulsja wyglądająca niczym majonez. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodawać stopniowo resztę pozostałego cukru, ciągle ubijając. Jak cukier już się rozpuści, dodajemy do piany mieszaninę żółtek i oleju oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać całość delikatnie ale dokładnie. Dodać przesianą mąkę i wymieszać razem. Powstałe ciasto podzielić na trzy części, do których dodajemy: do jednej mak, do drugiej kisiel, do trzeciej migdały, wszystkie delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy w formie keksowej (ja wzięłam 25x10, ale lepiej wziąć trochę większą, bo ciasto wyrosło dużo poza formę), wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na dno wykładamy ciasto z dodatkiem maku, następnie ciasto z dodatkiem kisielu a na końcu ciasto z migdałami.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni – termoobieg (180 z grzaniem góra – dół)
Ostatnią edycję dokonał moderator: