Ciasto:
3 jajka
1/3 szkl cukru
2 łyzki mąki zwykłej
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki maku
pół szklanki wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i reszte składników. Piec 35 min w 180C.
Masa budyniowa:
1 margaryna
3 szkl mleka
1/3 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę i wlać do gotującego się mleka. Do gotującej się masy dodać margarynę stale mieszając.
Masa śmietankowa:
2 szkl mleka
1 galaretkę pomarańczową
2 bite śmietany w proszku (Śnieżka)
Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śnieżkę ubić z mlekiem i dodać zimną galaretkę.
Spód nasączyć a następnie rozsmarować masę budyniową i śmietankową. Schłodzić. Na koniec wylać 2 galaretki przygotowane wg przepisu.
3 jajka
1/3 szkl cukru
2 łyzki mąki zwykłej
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki maku
pół szklanki wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i reszte składników. Piec 35 min w 180C.
Masa budyniowa:
1 margaryna
3 szkl mleka
1/3 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę i wlać do gotującego się mleka. Do gotującej się masy dodać margarynę stale mieszając.
Masa śmietankowa:
2 szkl mleka
1 galaretkę pomarańczową
2 bite śmietany w proszku (Śnieżka)
Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śnieżkę ubić z mlekiem i dodać zimną galaretkę.
Spód nasączyć a następnie rozsmarować masę budyniową i śmietankową. Schłodzić. Na koniec wylać 2 galaretki przygotowane wg przepisu.
