Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kolorowy jabłecznik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 775820" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]35075[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>500 g mąki</p><p>125 g masła</p><p>1/2 - 3/4 szklanki cukru</p><p>3 jajka</p><p>1 łyżka gęstej śmietany</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1/4 łyżeczki amoniaku</p><p></p><p>Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Posiekac z masłem i 1 łyżką śmietany. Jajka ubic z cukrem na puszystą i gęstą masę i dodac do mąki. Zagniesc ciasto. Podzielic na 3 równe części i upiec trzy placki ( foremka 24x36)</p><p></p><p><strong>Masa:</strong></p><p>2,5 - 3 kilogramów jabłek (najlepsza reneta)</p><p>1 galaretka zielona (np. agrestowa)</p><p>1 galaretka czerwona (wiśniowa)</p><p>1 galaretka żółta (cytrynowa)</p><p></p><p>Jabłka obrac i zetrzec na tarce. Dodac ok. 1/2 szklanki wody i smażyc do momentu aż będą miękkie, ale i wyczuwalne małe kawałki jabłek. Usmażone jabłka podzielic na dwie części, w proporcjach: 3/4 i 1/4 . Większą częśc podzielic na 2 równe części.</p><p>Do jednej z części jabłek (wciąż bardzo gorących, aby galaretka mogła się rozpuścic, dodac 3 łyżki galaretki czerwonej. Wymieszac aż do rozpuszczenia galaretki i gorące wyłożyc na pierwszy placek i przykryc od razu drugim plackiem. Z drugą, identyczną częścią jabłek postąpic tak samo, dodając jedynie galaretkę zieloną. Gorące, zielone jabłka ułożyc na drugim placku i przykryc trzecim plackiem. </p><p>Do najmniejszej części jabłek dolac 1/2 szklanki wody i jeszcze chwilkę podsmażyc. Zdjąc z ognia i dodac żółtą galaretkę (całe opakowanie). Wyłożyc na wierzch ciasta. </p><p>Całośc odstawic na co najmniej 12 godzin (byle nie do lodówki, bo masy jabłkowe za szybko się zetną i ciasto nie zdąży zmięknąc). </p><p>Na wierzch można polac polewę czekoladową, zrobioną z gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i 1 łyżką wody.</p><p></p><p>[ATTACH=full]35076[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 775820, member: 4258"] [ATTACH=full]35075[/ATTACH] [B]Ciasto:[/B] 500 g mąki 125 g masła 1/2 - 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki amoniaku Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Posiekac z masłem i 1 łyżką śmietany. Jajka ubic z cukrem na puszystą i gęstą masę i dodac do mąki. Zagniesc ciasto. Podzielic na 3 równe części i upiec trzy placki ( foremka 24x36) [B]Masa:[/B] 2,5 - 3 kilogramów jabłek (najlepsza reneta) 1 galaretka zielona (np. agrestowa) 1 galaretka czerwona (wiśniowa) 1 galaretka żółta (cytrynowa) Jabłka obrac i zetrzec na tarce. Dodac ok. 1/2 szklanki wody i smażyc do momentu aż będą miękkie, ale i wyczuwalne małe kawałki jabłek. Usmażone jabłka podzielic na dwie części, w proporcjach: 3/4 i 1/4 . Większą częśc podzielic na 2 równe części. Do jednej z części jabłek (wciąż bardzo gorących, aby galaretka mogła się rozpuścic, dodac 3 łyżki galaretki czerwonej. Wymieszac aż do rozpuszczenia galaretki i gorące wyłożyc na pierwszy placek i przykryc od razu drugim plackiem. Z drugą, identyczną częścią jabłek postąpic tak samo, dodając jedynie galaretkę zieloną. Gorące, zielone jabłka ułożyc na drugim placku i przykryc trzecim plackiem. Do najmniejszej części jabłek dolac 1/2 szklanki wody i jeszcze chwilkę podsmażyc. Zdjąc z ognia i dodac żółtą galaretkę (całe opakowanie). Wyłożyc na wierzch ciasta. Całośc odstawic na co najmniej 12 godzin (byle nie do lodówki, bo masy jabłkowe za szybko się zetną i ciasto nie zdąży zmięknąc). Na wierzch można polac polewę czekoladową, zrobioną z gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i 1 łyżką wody. [ATTACH=full]35076[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kolorowy jabłecznik
Top
Bottom