Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kolyadki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kiiri" data-source="post: 943369" data-attributes="member: 5590"><p>[ATTACH=full]49376[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>200ml maki zytniej (lub pol na pol zytnia z pszenna)</p><p>100ml mleka, kefiru lub wody</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p></p><p>borowki</p><p>lyzka maki ziemniaczanej </p><p>cukier</p><p></p><p>Podawac na cieplo z creme frache lub jogurtem</p><p></p><p>Wyrobic ciasto i odstawic na okolo pol godziny. Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki, uklepywac je dlonia w okrag (albo moze i lepiej walkowac bo mi ciasto nieco zbyt grube wyszlo). Borowki wymieszac z maka ziemniaczana i nakladac posrodku ciasta. Skleic, powypac cukrem. Piec w 220C do zezlocenia</p><p></p><p>Najbardziej w tych ciastkach podoba mi sie ich historia - byly dawane kolednikom jako prezent </p><p>Nadzienia moga byc inne - ser, ziemniaki, dzem itp.</p><p></p><p>Smakuja podobnie nieco do zytnich pierogow</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kiiri, post: 943369, member: 5590"] [ATTACH=full]49376[/ATTACH] Ciasto: 200ml maki zytniej (lub pol na pol zytnia z pszenna) 100ml mleka, kefiru lub wody szczypta soli Nadzienie: borowki lyzka maki ziemniaczanej cukier Podawac na cieplo z creme frache lub jogurtem Wyrobic ciasto i odstawic na okolo pol godziny. Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki, uklepywac je dlonia w okrag (albo moze i lepiej walkowac bo mi ciasto nieco zbyt grube wyszlo). Borowki wymieszac z maka ziemniaczana i nakladac posrodku ciasta. Skleic, powypac cukrem. Piec w 220C do zezlocenia Najbardziej w tych ciastkach podoba mi sie ich historia - byly dawane kolednikom jako prezent Nadzienia moga byc inne - ser, ziemniaki, dzem itp. Smakuja podobnie nieco do zytnich pierogow [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kolyadki
Bottom