- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Moje drzewko mirabelkowe właśnie zrzuca owoce. Są miękkie i słodkie a kolorem przypominają słońce.
Kompot z mirabelek
2 kg owoców,
50 dag cukru
Zdrowe, dojrzałe mirabelki umyć, osuszyć i włożyć do słoika.
Przygotować syrop z cukru i 6 szklanek wody. Owoce zalać syropem, słoiki zamknąć i pasteryzować.
Inny wariant:
2 kg mirabelek,
50 dag cukru,
1/2 l białego wina,
laska cynamonu,
1/2 cytryny
Mirabelki umyć, osuszyć, naciąć z jednej strony i wypestkować. Zagotować wodę z cukrem, wlać białe wino, włożyć laskę cynamonu i cienko okrojoną skórkę z cytryny. Gotować tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać mirabelki i jeszcze raz zagotować. Gorący kompot wlewać do słoików, zamykać i pasteryzować.
przepis wyszukany tutaj
I jeszcze jeden, pomysłowy sposób na mirabelki, znaleziony tutaj
3 kg mirabelek
1,5 kg cukru
Mirabelki myjemy i wkładamy do butelek po sokach. Zalewamy zimną przegotowaną wodą i do każdej butelki wsypujemy 4 łyżki cukru. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Kompot z mirabelek
2 kg owoców,
50 dag cukru
Zdrowe, dojrzałe mirabelki umyć, osuszyć i włożyć do słoika.
Przygotować syrop z cukru i 6 szklanek wody. Owoce zalać syropem, słoiki zamknąć i pasteryzować.
Inny wariant:
2 kg mirabelek,
50 dag cukru,
1/2 l białego wina,
laska cynamonu,
1/2 cytryny
Mirabelki umyć, osuszyć, naciąć z jednej strony i wypestkować. Zagotować wodę z cukrem, wlać białe wino, włożyć laskę cynamonu i cienko okrojoną skórkę z cytryny. Gotować tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać mirabelki i jeszcze raz zagotować. Gorący kompot wlewać do słoików, zamykać i pasteryzować.
przepis wyszukany tutaj
I jeszcze jeden, pomysłowy sposób na mirabelki, znaleziony tutaj
3 kg mirabelek
1,5 kg cukru
Mirabelki myjemy i wkładamy do butelek po sokach. Zalewamy zimną przegotowaną wodą i do każdej butelki wsypujemy 4 łyżki cukru. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Ostatnią edycję dokonał moderator: