Kompot ze śliwek:
3 kg śliwek węgierek
70 dkg cukru
laska cynamonu
skórka z jednej cytryny
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować.
Zagotować wodę z cukrem - włożyć laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Gotować tyle, aż cukier się rozpuści.
Dodać śliwki i jeszcze raz zagotować.
Gorący kompot wlewamy do słoików i pasteryzujemy.
Wedle tego przepisu można robić wszystkie śliwkowate owoce
3 kg śliwek węgierek
70 dkg cukru
laska cynamonu
skórka z jednej cytryny
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować.
Zagotować wodę z cukrem - włożyć laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Gotować tyle, aż cukier się rozpuści.
Dodać śliwki i jeszcze raz zagotować.
Gorący kompot wlewamy do słoików i pasteryzujemy.
Wedle tego przepisu można robić wszystkie śliwkowate owoce