Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
konfitura pomidorowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 888792" data-attributes="member: 9634"><p>Pyszna konfitura pomidorowa o zaskakującym słodkim i ostrym jednocześnie smaku. </p><p>Jadłam ją podaną w kruchej babeczce ozdobioną sosem czekoladowym.</p><p>Kucharz zdradził przepis, siostra przetłumaczyła:</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">1 kg dojrzałych na słońcu i aromatycznych pomidorów<br /> 1 dojrzała pomarańcza ze skórką<br /> pół cytryny<br /> świeży imbir do smaku - około pół łyżeczki startego<br /> 1/2 kg cukru</li> </ul><p></p><p>Pomidory po umyciu zmiksować w blenderze a następnie przetrzeć przez sito.Wlać do garnka. Na średnim ogniu gotować około 20 minut mieszając od czasu do czasu aby nie przywierało. W tym czasie wyszorować pomarańczę i obrać ją ze skórki, oddzielić i wyrzucić tę białą część a skórkę drobniutko posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Następnie posiekać drobno miąższ pomarańczowy i dodać do garnka. Gdy się zagotuje dodać cukier i mieszać, mieszać około 20 minut. Masa nieco zgęstnieje. Gdyby masa była zbyt rzadka, zmniejszyć ogień i gotować aż wystarczająco zgęstnieje, nie dłużej jednak niż 30 minut.</p><p>Na sam koniec dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz imbir, zamieszać i gorącą masę wlewać do słoiczków, zakręcać i ustawiać na zakrętce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 888792, member: 9634"] Pyszna konfitura pomidorowa o zaskakującym słodkim i ostrym jednocześnie smaku. Jadłam ją podaną w kruchej babeczce ozdobioną sosem czekoladowym. Kucharz zdradził przepis, siostra przetłumaczyła: [LIST]1 kg dojrzałych na słońcu i aromatycznych pomidorów 1 dojrzała pomarańcza ze skórką pół cytryny świeży imbir do smaku - około pół łyżeczki startego 1/2 kg cukru[/LIST] Pomidory po umyciu zmiksować w blenderze a następnie przetrzeć przez sito.Wlać do garnka. Na średnim ogniu gotować około 20 minut mieszając od czasu do czasu aby nie przywierało. W tym czasie wyszorować pomarańczę i obrać ją ze skórki, oddzielić i wyrzucić tę białą część a skórkę drobniutko posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Następnie posiekać drobno miąższ pomarańczowy i dodać do garnka. Gdy się zagotuje dodać cukier i mieszać, mieszać około 20 minut. Masa nieco zgęstnieje. Gdyby masa była zbyt rzadka, zmniejszyć ogień i gotować aż wystarczająco zgęstnieje, nie dłużej jednak niż 30 minut. Na sam koniec dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz imbir, zamieszać i gorącą masę wlewać do słoiczków, zakręcać i ustawiać na zakrętce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
konfitura pomidorowa
Top
Bottom