Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura z borówek w czerwonym winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 752336" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot;. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Popularna konfitura z borówek z dodatkiem jabłek i gruszek, jest wszystkim dobrze znana. Proponuję wypróbowanie innej wersji, z czerwonym winem, bez dodatku innych owoców.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">2 1/2 kg borówek (brusznic)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 1/4 kg cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 l wytrawnego wina czerwonego</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 laski cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Borówki przebrać dokładnie, umyć pod bieżącą wodą i osączyć na sitku. Cukier zalać winem dodać cynamon i zagotować. Do syropu wsypać borówki i gotować na silnym ogniu 10 minut. Borówki wyjąć z syropu łyżką cedzakową (ja je delikatnie przecedzam, dzieląc na porcje, przez sito - uwaga, żeby nie pognieść) i przełożyć do innego rondla. Syrop zagęścić, wyjąć cynamon, gorącym zalać borówki. Syropu powinno być tylko tyle, by &quot;objął&quot; owoce. Rondlem potrząsać od czasu do czasu, żeby borówki wypełniły sie syropem. Według wersji oryginalnej ochłodzoną konfiturę przekładać do słoików i obwiązać celofanem. Ja gorącą konfiturę nakładam do słoików i mocno zakręcam wieczka. Trzymają się doskonale.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Tak przyrządzone borówki podajemy do wszystkich mięs gotowanych, pieczonych i smażonych, a także do drobiu, nawet tego dość tłustego jak kaczki czy gęsi.</span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 752336, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik "Ty i Ja". Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. Popularna konfitura z borówek z dodatkiem jabłek i gruszek, jest wszystkim dobrze znana. Proponuję wypróbowanie innej wersji, z czerwonym winem, bez dodatku innych owoców. [B]Składniki[/B] 2 1/2 kg borówek (brusznic) 1 1/4 kg cukru 1/2 l wytrawnego wina czerwonego 1/2 laski cynamonu Borówki przebrać dokładnie, umyć pod bieżącą wodą i osączyć na sitku. Cukier zalać winem dodać cynamon i zagotować. Do syropu wsypać borówki i gotować na silnym ogniu 10 minut. Borówki wyjąć z syropu łyżką cedzakową (ja je delikatnie przecedzam, dzieląc na porcje, przez sito - uwaga, żeby nie pognieść) i przełożyć do innego rondla. Syrop zagęścić, wyjąć cynamon, gorącym zalać borówki. Syropu powinno być tylko tyle, by "objął" owoce. Rondlem potrząsać od czasu do czasu, żeby borówki wypełniły sie syropem. Według wersji oryginalnej ochłodzoną konfiturę przekładać do słoików i obwiązać celofanem. Ja gorącą konfiturę nakładam do słoików i mocno zakręcam wieczka. Trzymają się doskonale. Tak przyrządzone borówki podajemy do wszystkich mięs gotowanych, pieczonych i smażonych, a także do drobiu, nawet tego dość tłustego jak kaczki czy gęsi. [B] [/B] [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura z borówek w czerwonym winie
Bottom