- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Z zamiarem jej zrobienia nosiłam się od dawna. Wbrew nazwie, nie jest to słodka konfitura. Jej smak jest octowo-słodko-wytrawny, bardzo wyważony. Odpowiedni do mięs i pasztetów. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis z książki Podróże kulinarne. Kuchnia Francuska.
2 cebule
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki czerwonego wina
4 łyżki octu z czerwonego wina
sól i czarny pieprz - do smaku
Cebule obrać i pokroić drobno - ja pokroiłam na pół, znów na pół a potem w piórka.
W rondlu rozpuścić masło i smażyć na nim cebulę z cukrem, mieszając, ok. 10 min, aż stanie się miękka i szklista. Uważać, by się nie przypaliła.
dodać wino, ocet i dusić jeszcze ok. 10 min, aż odparuje i zgęstnieje. doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przepis z książki Podróże kulinarne. Kuchnia Francuska.

2 cebule
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki czerwonego wina
4 łyżki octu z czerwonego wina
sól i czarny pieprz - do smaku
Cebule obrać i pokroić drobno - ja pokroiłam na pół, znów na pół a potem w piórka.
W rondlu rozpuścić masło i smażyć na nim cebulę z cukrem, mieszając, ok. 10 min, aż stanie się miękka i szklista. Uważać, by się nie przypaliła.
dodać wino, ocet i dusić jeszcze ok. 10 min, aż odparuje i zgęstnieje. doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: