Konfitura z czerwonej cebuli

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Z zamiarem jej zrobienia nosiłam się od dawna. Wbrew nazwie, nie jest to słodka konfitura. Jej smak jest octowo-słodko-wytrawny, bardzo wyważony. Odpowiedni do mięs i pasztetów. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis z książki Podróże kulinarne. Kuchnia Francuska.

oignon.JPG

2 cebule
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki czerwonego wina
4 łyżki octu z czerwonego wina
sól i czarny pieprz - do smaku

Cebule obrać i pokroić drobno - ja pokroiłam na pół, znów na pół a potem w piórka.
W rondlu rozpuścić masło i smażyć na nim cebulę z cukrem, mieszając, ok. 10 min, aż stanie się miękka i szklista. Uważać, by się nie przypaliła.
dodać wino, ocet i dusić jeszcze ok. 10 min, aż odparuje i zgęstnieje. doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Załączniki

• oignon.JPG
    oignon.JPG
    47.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo się cieszę, że Ci smakowała. W sumie, czerwień cebuli chyba nie ma znaczącego wpływu na smak, to głównie efekt wizualny, więc faktycznie, można robić i z białej, jeśli nie ma czerwonej pod ręką.
icon_biggrin.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,731
113
Mała_Mi @ 6 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1299557Bardzo się cieszę, że Ci smakowała. W sumie, czerwień cebuli chyba nie ma znaczącego wpływu na smak, to głównie efekt wizualny, więc faktycznie, można robić i z białej, jeśli nie ma czerwonej pod ręką.
icon_biggrin.gif
Można zrobić także z szalotki ( inny nieco aromat, ale kosztowna na naszym terenie) oraz z pora części białej.

Z pora robiłam parę lat temu, po czym jako absolutną nowość i wynalazek pokazano to na Salonie Smaku w Turynie w listopadzie następnego roku :D

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Chyba osobiście wolę jednak smażenie cebuli na maśle. Jeśli chodzi o syrop cebulowy z dużą ilością cukru, mam złe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy próbowano mnie zdrowotnie leczyć takim specjałem
icon_lol.gif

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy