- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
1 kg pigwy
200g cukru ( można dać więcej jak ktoś lubi słodkie)
około 2 szklanek wody
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
Pigwę kroimy na ćwiartki,usuwamy bardzo DOKŁADNIE gniazda nasienne, wkładamy do garnka i wlewamy wodę.
Ja kroję ćwiartki na mniejsze kawałki.
Gotujemy 20 min. Odlewamy wodę, dodajemy cukier, sok i cynamon -robimy syrop.
Syropem zalewamy pigwę i gotujemy 15 min. na wolnym ogniu.
Powtarzamy to 15-to min. gotowanie kilka razy aż konfitura zgęstnieje i nabierze pięknej barwy.
Gotową konfiturę wkładamy do słoików i dobrze zakręcamy.
200g cukru ( można dać więcej jak ktoś lubi słodkie)
około 2 szklanek wody
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
Pigwę kroimy na ćwiartki,usuwamy bardzo DOKŁADNIE gniazda nasienne, wkładamy do garnka i wlewamy wodę.
Ja kroję ćwiartki na mniejsze kawałki.
Gotujemy 20 min. Odlewamy wodę, dodajemy cukier, sok i cynamon -robimy syrop.
Syropem zalewamy pigwę i gotujemy 15 min. na wolnym ogniu.
Powtarzamy to 15-to min. gotowanie kilka razy aż konfitura zgęstnieje i nabierze pięknej barwy.
Gotową konfiturę wkładamy do słoików i dobrze zakręcamy.
