Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura z porzeczek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zyglis" data-source="post: 324147"><p>Nie wiem kto jest jego autorem, ale uważam że to bardzo dobry przepis.</p><p></p><p>1 kg porzeczek czerwonych ( z takich robiłem), 1 szklanka wody, 1 kg cukru, 1 opakowanie Żelfixu 2:1</p><p></p><p>cukier zalać wodą i zagotować. Do wrzącego syropu przełożyć umyte, obrane i obsuszone porzeczki, zagotować na silnym ogniu, następnie na słabym gotować 15 - 20 minut. 3 minuty przed końcem gotowania, dodać Żelfix i wymieszać, Gorąca konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, zamknąć i na 10 minut pozostawić dnem do góry.</p><p></p><p>Pierwszą partię zrobiłem w/g tych proporcji. Drugą nieco zmodyfikowałem: na 1 kg owoców dałem 0,9 kg cukru i pół szklanki wody. Reszta jak wyżej.</p><p></p><p>W mojej opinii ta zmiana jest korzystna. </p><p>Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zyglis, post: 324147"] Nie wiem kto jest jego autorem, ale uważam że to bardzo dobry przepis. 1 kg porzeczek czerwonych ( z takich robiłem), 1 szklanka wody, 1 kg cukru, 1 opakowanie Żelfixu 2:1 cukier zalać wodą i zagotować. Do wrzącego syropu przełożyć umyte, obrane i obsuszone porzeczki, zagotować na silnym ogniu, następnie na słabym gotować 15 - 20 minut. 3 minuty przed końcem gotowania, dodać Żelfix i wymieszać, Gorąca konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, zamknąć i na 10 minut pozostawić dnem do góry. Pierwszą partię zrobiłem w/g tych proporcji. Drugą nieco zmodyfikowałem: na 1 kg owoców dałem 0,9 kg cukru i pół szklanki wody. Reszta jak wyżej. W mojej opinii ta zmiana jest korzystna. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura z porzeczek
Top
Bottom