Konfitura z zielonych pomidorów

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Przepis mam z podręcznych zapisków mojej mamy, ale sama nie robiłam.

1 kg pomidorów
1 kg cukru
0,25 l wody
sok z 1 cytryny

Młode, zielone pomidorki pokroić w krążki, ziarenka odrzucić. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, zagotować, odcedzić na sicie i szybko przelać bardzo zimną wodą. Zostawić do ocieknięcia. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny, przesypać połową cukru i zostawić do następnego dnia. Połowę pozostałego cukru zagotować z wodą na syrop, zalać pomidory i zagotować. Zostawić do ostudzenia. Następnego dnia dosypać resztę cukru, doprowadzić do wrzenia i rozpuszczenia cukru, chwile pogotować na małym ogniu i znów zostawić do ostudzenia. Ostatni raz zagotować całość, wkładać gorące do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem.
Pomidorki powinny być lekko przezroczyste, a syrop niezbyt wodnisty. Całość ma przyjemny, oryginalny smak. Nadaje sie do przybrań i przekładania ciasta.

Edytowane: Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam, że Katarzynka podała prawie identyczny przepis. Jeśli Mod uzna za stosowne, zgadzam sie na usuniecie mojego przepisu (lub przeniesienie do niewyprobowanych, bo tam powinien się znależć.)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiona
icon_mrgreen.gif
później fotkę dam
daumen.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Odważyłaś się?!
icon_mrgreen.gif
Jaka w smaku, wygladzie, konsystencji...

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dopiero odzyskaliśmy prąd
icon_neutral.gif
zdjęcie mam jedno, zrobiłam w czasie ostatniego gotowania. Jutro zrobię zdjęcie już w słoiku
icon_wink.gif

Smak bardzo ciekawy. Robiłam z 2 kg pomidorków, ale dałam mniej cukru niż w przepisie a i tak wyszło bardzo słodkie. Zapach taki jak dla mnie nie bardzo się wydawał. Za to smak...mhmhm
mniam.gif
bardzo dobre. w tym roku pomidorków zielonych już raczej nie będę miała, ale w przyszłym zrobię tego więcej. Resztkę miałam taką co za mało do słoika było i wyżarłam
icon_mrgreen.gif
Polecam bardzo.
Tylko do czego tego używać? I jak tym dekorować ciasto? Plasterkami? Wierzch czy do środka?

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zdjęcia obiecane:

SNV81407m.JPG
SNV81409m.JPG

a nie wiem dlaczego mi syrop wyszedł wodnisty. Robiłam wszystko jak w przepisie, pomidorki widać lekko przezroczyste. Może dlatego, że mniej cukru dałam
gruebel_2.gif

Załączniki

• SNV81407m.JPG
    SNV81407m.JPG
    203.3 KB · Wyświetleń: 0
  • SNV81409m.JPG
    SNV81409m.JPG
    132.7 KB · Wyświetleń: 0

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
CYTATEdytowane: Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam, że Katarzynka podała prawie identyczny przepis.
'prawie' robi roznice
icon_wink.gif
myslalam ze nasze przepisy sa podobne, ale po fotkach ewylukas widze, ze sa zupelnie inne
icon_biggrin.gif
moje pomidorki wychodza gęste, ciemne, przypominaja powidla z fig [przez pestki], Twoja konfitura z wygladu prezetuje sie znacznie ciekawiej
icon_wink.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nie usuwałam ziarenek, bo bym do tej pory to robiła
icon_wink.gif
tam było tyle, że zwątpiłam po kilku sztukach
icon_neutral.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
No wiesz, albo rybka, albo... to drugie
icon_mrgreen.gif
Dałabym troszke więcej cukru, albo delikatnie odparowywała do pożądanej konsystencji.

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No nic, co będzie to będzie
icon_wink.gif
słodkie jest bardzo, bardzo. A i gotowałam 2 razy więcej niż w przepisie. Nie zmienia to faktu, że toto dobre jest
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy