Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura z zielonych pomidorów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 740032" data-attributes="member: 67"><p>Przepis mam z podręcznych zapisków mojej mamy, ale sama nie robiłam. </p><p></p><p>1 kg pomidorów</p><p>1 kg cukru</p><p>0,25 l wody</p><p>sok z 1 cytryny</p><p></p><p>Młode, zielone pomidorki pokroić w krążki, ziarenka odrzucić. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, zagotować, odcedzić na sicie i szybko przelać bardzo zimną wodą. Zostawić do ocieknięcia. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny, przesypać połową cukru i zostawić do następnego dnia. Połowę pozostałego cukru zagotować z wodą na syrop, zalać pomidory i zagotować. Zostawić do ostudzenia. Następnego dnia dosypać resztę cukru, doprowadzić do wrzenia i rozpuszczenia cukru, chwile pogotować na małym ogniu i znów zostawić do ostudzenia. Ostatni raz zagotować całość, wkładać gorące do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem. </p><p>Pomidorki powinny być lekko przezroczyste, a syrop niezbyt wodnisty. Całość ma przyjemny, oryginalny smak. Nadaje sie do przybrań i przekładania ciasta.</p><p></p><p>Edytowane: Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam, że Katarzynka podała prawie identyczny przepis. Jeśli Mod uzna za stosowne, zgadzam sie na usuniecie mojego przepisu (lub przeniesienie do niewyprobowanych, bo tam powinien się znależć.)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 740032, member: 67"] Przepis mam z podręcznych zapisków mojej mamy, ale sama nie robiłam. 1 kg pomidorów 1 kg cukru 0,25 l wody sok z 1 cytryny Młode, zielone pomidorki pokroić w krążki, ziarenka odrzucić. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, zagotować, odcedzić na sicie i szybko przelać bardzo zimną wodą. Zostawić do ocieknięcia. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny, przesypać połową cukru i zostawić do następnego dnia. Połowę pozostałego cukru zagotować z wodą na syrop, zalać pomidory i zagotować. Zostawić do ostudzenia. Następnego dnia dosypać resztę cukru, doprowadzić do wrzenia i rozpuszczenia cukru, chwile pogotować na małym ogniu i znów zostawić do ostudzenia. Ostatni raz zagotować całość, wkładać gorące do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pomidorki powinny być lekko przezroczyste, a syrop niezbyt wodnisty. Całość ma przyjemny, oryginalny smak. Nadaje sie do przybrań i przekładania ciasta. Edytowane: Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam, że Katarzynka podała prawie identyczny przepis. Jeśli Mod uzna za stosowne, zgadzam sie na usuniecie mojego przepisu (lub przeniesienie do niewyprobowanych, bo tam powinien się znależć.) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitura z zielonych pomidorów
Bottom