Konfitura z zielonych pomidorów

Asiuńka

Member
Sie 27, 2012
23
0
0
Nie znalazłam na forum a u mnie jest przebojem od lat (przepis babci
icon_smile.gif
).

Ma piękny kolor i naprawdę trudno jest określić z czego jest zrobiona.

1 kg zielonych jędrnych pomidorów (takich jeszcze bardzo zielonych - a nie tylko nie do końca dojrzałych)
1 kg cukru
2 cytryny lub skórka cytrynowa
czysty spirytus (ok 2 łyżek)

Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, obrać (niekoniecznie) i pokroić - ja kroję w większą kostkę. Skropić spirytusem i zostawić na noc w lodówce. następnego dnia przygotować syrop z 300 ml wody i cukru, wrzucić do niego pomidory i smażyć na wolnym ogniu. Dodać skórkę cytrynową / pokrojone cytryny. Gotowanie przerwać gdy pomidory zrobią się szkliste.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy