Nie znalazłam na forum a u mnie jest przebojem od lat (przepis babci
).
Ma piękny kolor i naprawdę trudno jest określić z czego jest zrobiona.
1 kg zielonych jędrnych pomidorów (takich jeszcze bardzo zielonych - a nie tylko nie do końca dojrzałych)
1 kg cukru
2 cytryny lub skórka cytrynowa
czysty spirytus (ok 2 łyżek)
Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, obrać (niekoniecznie) i pokroić - ja kroję w większą kostkę. Skropić spirytusem i zostawić na noc w lodówce. następnego dnia przygotować syrop z 300 ml wody i cukru, wrzucić do niego pomidory i smażyć na wolnym ogniu. Dodać skórkę cytrynową / pokrojone cytryny. Gotowanie przerwać gdy pomidory zrobią się szkliste.

Ma piękny kolor i naprawdę trudno jest określić z czego jest zrobiona.
1 kg zielonych jędrnych pomidorów (takich jeszcze bardzo zielonych - a nie tylko nie do końca dojrzałych)
1 kg cukru
2 cytryny lub skórka cytrynowa
czysty spirytus (ok 2 łyżek)
Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, obrać (niekoniecznie) i pokroić - ja kroję w większą kostkę. Skropić spirytusem i zostawić na noc w lodówce. następnego dnia przygotować syrop z 300 ml wody i cukru, wrzucić do niego pomidory i smażyć na wolnym ogniu. Dodać skórkę cytrynową / pokrojone cytryny. Gotowanie przerwać gdy pomidory zrobią się szkliste.