Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitury z truskawek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 308060" data-attributes="member: 140"><p>A takie najbardziej klasyczne konfitury robi się tak:</p><p></p><p>Umiejętność smażenia ładnych konfitur polega na ugotowaniu w odpowiedniej gęstości syropie. Gęstość syropu do konfitur musi być odpowiednia do gatunków owoców. Soczyste i miękie owoce, które łatwo się rozgotowują wymagają gęstego syropu (maliny, truskawki, poziomki, jeżyny, porzeczki,wiśnie).Natomiast róża, agrest,pomarańczowa skórka wymagają rzadszego syropu.</p><p>Aby zrobić ten syrop trzeba do rodla dać 1 kg cukru na 0,5 litra wody.</p><p>Gdy cukier w wodzie się rozpuści postawić na ogniu.Stosunek wody do cukru nie jest ważny, ponieważ woda musi wyparować do odpowiedniej gęstości syropu. Syrop (do truskawek) jest dobry gdy wsadzimy do niego widelec i wyjmując go powoli z garnka będzie się ciągła taka cukrzana nić.</p><p>Do takiego syropu wrzuca się miękkie owoce; są one objęte od razu syropem, który nie dopuszcza, ażeby sok wydobył się na zewnątrz.</p><p>Gotujemy je natychmiast na silnym ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy je z ognia i na stole poruszamy rondlem , w tym momencie owoce wolno nabierają syropu, robią się ciężkie i idą na dno.Czynność tą następnego dnia powtarzać trzykrotnie (zagotować przez 5 minut).</p><p>Po ostanim podgrzaniu przelać do słoiczków i zamknąć. Klasycznie słoiczki obwiącuje się pergaminem uprzednio na górę wlawszy trochę spirytusu lub jeszcze lepiej rumu i podpaliwszy to.</p><p></p><p>Dobrze usmażone konfitury po dwuch latach nie cukrzą się.</p><p>Gdy konfitury burz się w słoikach, znak to, że nie były dobrze ugotowane lub za mało było w nich cukru.</p><p></p><p>(tekst powstał z dużą pomocą Jak Gotować- Maria Disslowa)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 308060, member: 140"] A takie najbardziej klasyczne konfitury robi się tak: Umiejętność smażenia ładnych konfitur polega na ugotowaniu w odpowiedniej gęstości syropie. Gęstość syropu do konfitur musi być odpowiednia do gatunków owoców. Soczyste i miękie owoce, które łatwo się rozgotowują wymagają gęstego syropu (maliny, truskawki, poziomki, jeżyny, porzeczki,wiśnie).Natomiast róża, agrest,pomarańczowa skórka wymagają rzadszego syropu. Aby zrobić ten syrop trzeba do rodla dać 1 kg cukru na 0,5 litra wody. Gdy cukier w wodzie się rozpuści postawić na ogniu.Stosunek wody do cukru nie jest ważny, ponieważ woda musi wyparować do odpowiedniej gęstości syropu. Syrop (do truskawek) jest dobry gdy wsadzimy do niego widelec i wyjmując go powoli z garnka będzie się ciągła taka cukrzana nić. Do takiego syropu wrzuca się miękkie owoce; są one objęte od razu syropem, który nie dopuszcza, ażeby sok wydobył się na zewnątrz. Gotujemy je natychmiast na silnym ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy je z ognia i na stole poruszamy rondlem , w tym momencie owoce wolno nabierają syropu, robią się ciężkie i idą na dno.Czynność tą następnego dnia powtarzać trzykrotnie (zagotować przez 5 minut). Po ostanim podgrzaniu przelać do słoiczków i zamknąć. Klasycznie słoiczki obwiącuje się pergaminem uprzednio na górę wlawszy trochę spirytusu lub jeszcze lepiej rumu i podpaliwszy to. Dobrze usmażone konfitury po dwuch latach nie cukrzą się. Gdy konfitury burz się w słoikach, znak to, że nie były dobrze ugotowane lub za mało było w nich cukru. (tekst powstał z dużą pomocą Jak Gotować- Maria Disslowa) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Konfitury z truskawek
Top
Bottom