- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kopenhadzkie (Kopenhaskie) precelki cukrowe
Po dunsku Kobenhavn Sukker saltkringler , a po niemiecku Kopenhagener Zuckerbrezeln
75 g masła
1 paczka cukru wanilowego
szczypta soli
starta skórka i sok z 1/2 cytryny
8 kropelek aromatu migdałowego
1 jajko + 2 zółtka (jedno białko do smarowania)
200 g mąki
50 g zmielonych migdałów
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok 50 g gruboziarnistego cukru
1. Wszystkie podane (oprócz gruboziarnistego cukru) zagnieść. Podzielić i uformować wałek o długości ok 20 cm. Owinąć w folię i odstawiń na godzinę do lodówki.
2. Z wałka odcinać 1,5 cm kawałki, rolować (ok 18 cm) i kształtować precelek. Posmarować białkiem i posypać cukrem.
3 Piec w temp 175 stopni ( z nawiewem 150) przez 15 minut.
Ps. Z porcji tej wychodzi ok 26 precelków. Wartość kaloryczna jednej sztuku ok 80 kcal.
Po dunsku Kobenhavn Sukker saltkringler , a po niemiecku Kopenhagener Zuckerbrezeln

75 g masła
1 paczka cukru wanilowego
szczypta soli
starta skórka i sok z 1/2 cytryny
8 kropelek aromatu migdałowego
1 jajko + 2 zółtka (jedno białko do smarowania)
200 g mąki
50 g zmielonych migdałów
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok 50 g gruboziarnistego cukru
1. Wszystkie podane (oprócz gruboziarnistego cukru) zagnieść. Podzielić i uformować wałek o długości ok 20 cm. Owinąć w folię i odstawiń na godzinę do lodówki.
2. Z wałka odcinać 1,5 cm kawałki, rolować (ok 18 cm) i kształtować precelek. Posmarować białkiem i posypać cukrem.
3 Piec w temp 175 stopni ( z nawiewem 150) przez 15 minut.
Ps. Z porcji tej wychodzi ok 26 precelków. Wartość kaloryczna jednej sztuku ok 80 kcal.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: