Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kopenhaskie precelki cukrowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1231987" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Kopenhadzkie (Kopenhaskie) precelki cukrowe</strong></span></p><p>Po dunsku Kobenhavn Sukker saltkringler , a po niemiecku Kopenhagener Zuckerbrezeln</p><p>[ATTACH=full]69771[/ATTACH]</p><p></p><p>75 g masła</p><p>1 paczka cukru wanilowego</p><p>szczypta soli</p><p>starta skórka i sok z 1/2 cytryny</p><p>8 kropelek aromatu migdałowego</p><p>1 jajko + 2 zółtka (jedno białko do smarowania)</p><p>200 g mąki</p><p>50 g zmielonych migdałów</p><p>płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>ok 50 g gruboziarnistego cukru</p><p></p><p>1. Wszystkie podane (oprócz gruboziarnistego cukru) zagnieść. Podzielić i uformować wałek o długości ok 20 cm. Owinąć w folię i odstawiń na godzinę do lodówki.</p><p>2. Z wałka odcinać 1,5 cm kawałki, rolować (ok 18 cm) i kształtować precelek. Posmarować białkiem i posypać cukrem.</p><p>3 Piec w temp 175 stopni ( z nawiewem 150) przez 15 minut.</p><p></p><p>Ps. Z porcji tej wychodzi ok 26 precelków. Wartość kaloryczna jednej sztuku ok 80 kcal.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1231987, member: 140"] [SIZE=14][B]Kopenhadzkie (Kopenhaskie) precelki cukrowe[/B][/SIZE] Po dunsku Kobenhavn Sukker saltkringler , a po niemiecku Kopenhagener Zuckerbrezeln [ATTACH=full]69771[/ATTACH] 75 g masła 1 paczka cukru wanilowego szczypta soli starta skórka i sok z 1/2 cytryny 8 kropelek aromatu migdałowego 1 jajko + 2 zółtka (jedno białko do smarowania) 200 g mąki 50 g zmielonych migdałów płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok 50 g gruboziarnistego cukru 1. Wszystkie podane (oprócz gruboziarnistego cukru) zagnieść. Podzielić i uformować wałek o długości ok 20 cm. Owinąć w folię i odstawiń na godzinę do lodówki. 2. Z wałka odcinać 1,5 cm kawałki, rolować (ok 18 cm) i kształtować precelek. Posmarować białkiem i posypać cukrem. 3 Piec w temp 175 stopni ( z nawiewem 150) przez 15 minut. Ps. Z porcji tej wychodzi ok 26 precelków. Wartość kaloryczna jednej sztuku ok 80 kcal. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kopenhaskie precelki cukrowe
Top
Bottom