- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
W sumie nie wiem, dlaczego taka nazwa, bo mnie one przypominają pierożki, ale z przepisem babci się nie dyskutuje
18 dag masła
15 dag cukru pudru
5 żółtek
otarta skórka z ½ cytryny
35 dag mąki
oraz
2 żółtka
trochę dobrych, gęstych powideł
Masło ucieramy z cukrem pudrem i powoli dodajemy żółtka oraz skórkę z cytryny. Na koniec wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne, mocne, spoiste ciasto. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 4 cm. Każde ciasteczko smarujemy równomiernie żółtkiem, a w środek wkładamy maleńką łyżeczkę powideł. Składamy i łączymy dwa przeciwległe brzegi. Ciasteczka układamy na wysmarowanej blasze i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Wychodzi około 100 kopertek.


18 dag masła
15 dag cukru pudru
5 żółtek
otarta skórka z ½ cytryny
35 dag mąki
oraz
2 żółtka
trochę dobrych, gęstych powideł
Masło ucieramy z cukrem pudrem i powoli dodajemy żółtka oraz skórkę z cytryny. Na koniec wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne, mocne, spoiste ciasto. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 4 cm. Każde ciasteczko smarujemy równomiernie żółtkiem, a w środek wkładamy maleńką łyżeczkę powideł. Składamy i łączymy dwa przeciwległe brzegi. Ciasteczka układamy na wysmarowanej blasze i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Wychodzi około 100 kopertek.
