- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Połączenie delikatnych klusek z pikantnym sosem pomidorowym to pyszny i bardzo pożywny sposób na podanie kopytek lub gnocchi. Pomysł tego połączenia znalazłam na blogu Studio Kuchnia, lecz sos zrobiłam wg mojego ulubionego i sprawdzonego sposobu.
dla 2 osób:
500 g kopytek* lub gnocchi (ew. produkt kupny)
1 cebula
15 dag chudego boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
papryczka chili - kawałek świeżej papryczki lub kilka plastrów konserwowej - do smaku, danie powinno być pikantne
1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżeczka bazylii
pieprz czarny, sól
parmezan do posypania
olej do smażenia
1. Kopytka ugotować.
2. W międzyczasie na głębokiej patelni zeszklić na łyżce oleju obraną, posiekaną cebulę i pokrojony w paski boczek. Na patelnię wrzucić posiekany ząbek czosnku i chwilę smażyć, mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się czosnku. Wlać pomidory z puszki. Dodać bazylię, chili, pieprz i ew. sól. Smażyć, aż sos lekko zgęstnieje.
Ugotowane kopytka polać gorącym sosem. Na talerzach posypać ew. parmezanem.
--------------------------------------------------------
*
1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
1 jajko
1-2 łyżeczki soli
Ziemniaki obrać, ugotować. Utłuc dokładnie lub przecisnąć przez praskę tak, aby powstało gładkie puree. Odstawić, aby przestygły.
Całość masy ziemniaczanej podzielić nożem w misce na 4 części, kreśląc znak "+". Jest to prosty trick, dzięki któremu od razu będziemy wiedzieć, ile potrzebujemy mąki.
Jedną ćwiartkę odkładamy na bok. W powstałą przestrzeń sypiemy mąkę.
Dodajemy jajko i sól, wyrabiany dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Blat, na którym pracujemy, posypujemy mąką.
Z ciasta formujemy długi wałeczek o średnicy ok. 2-3 cm.
Z wałeczka odcinamy pod skosem kluski - kopytka.
Kopytka wkładamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłynął na powierzchnię wody.
( Warto sobie wypróbować samemu ten czas, by był takie, jak lubimy - nie za twarde i nie za miękkie. )

dla 2 osób:
500 g kopytek* lub gnocchi (ew. produkt kupny)
1 cebula
15 dag chudego boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
papryczka chili - kawałek świeżej papryczki lub kilka plastrów konserwowej - do smaku, danie powinno być pikantne
1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżeczka bazylii
pieprz czarny, sól
parmezan do posypania
olej do smażenia
1. Kopytka ugotować.
2. W międzyczasie na głębokiej patelni zeszklić na łyżce oleju obraną, posiekaną cebulę i pokrojony w paski boczek. Na patelnię wrzucić posiekany ząbek czosnku i chwilę smażyć, mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się czosnku. Wlać pomidory z puszki. Dodać bazylię, chili, pieprz i ew. sól. Smażyć, aż sos lekko zgęstnieje.
Ugotowane kopytka polać gorącym sosem. Na talerzach posypać ew. parmezanem.
--------------------------------------------------------
*
1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
1 jajko
1-2 łyżeczki soli
Ziemniaki obrać, ugotować. Utłuc dokładnie lub przecisnąć przez praskę tak, aby powstało gładkie puree. Odstawić, aby przestygły.
Całość masy ziemniaczanej podzielić nożem w misce na 4 części, kreśląc znak "+". Jest to prosty trick, dzięki któremu od razu będziemy wiedzieć, ile potrzebujemy mąki.
Jedną ćwiartkę odkładamy na bok. W powstałą przestrzeń sypiemy mąkę.
Dodajemy jajko i sól, wyrabiany dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Blat, na którym pracujemy, posypujemy mąką.
Z ciasta formujemy długi wałeczek o średnicy ok. 2-3 cm.
Z wałeczka odcinamy pod skosem kluski - kopytka.
Kopytka wkładamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłynął na powierzchnię wody.
( Warto sobie wypróbować samemu ten czas, by był takie, jak lubimy - nie za twarde i nie za miękkie. )
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: