Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kopytka / gnocchi all'arrabbiata
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1499014" data-attributes="member: 2721"><p>Połączenie delikatnych klusek z pikantnym sosem pomidorowym to pyszny i bardzo pożywny sposób na podanie kopytek lub gnocchi. Pomysł tego połączenia znalazłam na blogu <a href="http://www.studiokuchnia.pl/2014/01/kopytka-z-ricotta-a-larrabiata/#comment-68" target="_blank">Studio Kuchnia</a>, lecz sos zrobiłam wg mojego ulubionego i sprawdzonego sposobu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]87261[/ATTACH]</p><p></p><p><em>dla 2 osób:</em></p><p></p><p>500 g kopytek* lub gnocchi (ew. produkt kupny)</p><p>1 cebula</p><p>15 dag chudego boczku wędzonego</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>papryczka chili - kawałek świeżej papryczki lub <strong><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36333" target="_blank">kilka plastrów konserwowej</a></strong> - do smaku, danie powinno być pikantne</p><p>1 puszka pomidorów bez skórki</p><p>1 łyżeczka bazylii</p><p>pieprz czarny, sól</p><p>parmezan do posypania</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p></p><p></p><p>1. Kopytka ugotować.</p><p></p><p>2. W międzyczasie na głębokiej patelni zeszklić na łyżce oleju obraną, posiekaną cebulę i pokrojony w paski boczek. Na patelnię wrzucić posiekany ząbek czosnku i chwilę smażyć, mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się czosnku. Wlać pomidory z puszki. Dodać bazylię, chili, pieprz i ew. sól. Smażyć, aż sos lekko zgęstnieje.</p><p></p><p>Ugotowane kopytka polać gorącym sosem. Na talerzach posypać ew. parmezanem.</p><p></p><p>--------------------------------------------------------</p><p>*</p><p><span style="font-size: 26px">1 kg ziemniaków</span></p><p><span style="font-size: 26px">250 g mąki pszennej</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 jajko</span></p><p><span style="font-size: 26px">1-2 łyżeczki soli</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Ziemniaki obrać, ugotować. Utłuc dokładnie lub przecisnąć przez praskę tak, aby powstało gładkie puree. Odstawić, aby przestygły.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Całość masy ziemniaczanej podzielić nożem w misce na 4 części, kreśląc znak &quot;+&quot;. Jest to prosty trick, dzięki któremu od razu będziemy wiedzieć, ile potrzebujemy mąki.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Jedną ćwiartkę odkładamy na bok. W powstałą przestrzeń sypiemy mąkę. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Dodajemy jajko i sól, wyrabiany dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Blat, na którym pracujemy, posypujemy mąką.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Z ciasta formujemy długi wałeczek o średnicy ok. 2-3 cm. </span></p><p><span style="font-size: 26px">Z wałeczka odcinamy pod skosem kluski - kopytka.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Kopytka wkładamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłynął na powierzchnię wody.</span></p><p><span style="font-size: 26px">( Warto sobie wypróbować samemu ten czas, by był takie, jak lubimy - nie za twarde i nie za miękkie. ) </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1499014, member: 2721"] Połączenie delikatnych klusek z pikantnym sosem pomidorowym to pyszny i bardzo pożywny sposób na podanie kopytek lub gnocchi. Pomysł tego połączenia znalazłam na blogu [URL="http://www.studiokuchnia.pl/2014/01/kopytka-z-ricotta-a-larrabiata/#comment-68"]Studio Kuchnia[/URL], lecz sos zrobiłam wg mojego ulubionego i sprawdzonego sposobu. [ATTACH=full]87261[/ATTACH] [I]dla 2 osób:[/I] 500 g kopytek* lub gnocchi (ew. produkt kupny) 1 cebula 15 dag chudego boczku wędzonego 1 ząbek czosnku papryczka chili - kawałek świeżej papryczki lub [B][URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36333"]kilka plastrów konserwowej[/URL][/B] - do smaku, danie powinno być pikantne 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka bazylii pieprz czarny, sól parmezan do posypania olej do smażenia 1. Kopytka ugotować. 2. W międzyczasie na głębokiej patelni zeszklić na łyżce oleju obraną, posiekaną cebulę i pokrojony w paski boczek. Na patelnię wrzucić posiekany ząbek czosnku i chwilę smażyć, mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się czosnku. Wlać pomidory z puszki. Dodać bazylię, chili, pieprz i ew. sól. Smażyć, aż sos lekko zgęstnieje. Ugotowane kopytka polać gorącym sosem. Na talerzach posypać ew. parmezanem. -------------------------------------------------------- * [SIZE=8]1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 1 jajko 1-2 łyżeczki soli Ziemniaki obrać, ugotować. Utłuc dokładnie lub przecisnąć przez praskę tak, aby powstało gładkie puree. Odstawić, aby przestygły. Całość masy ziemniaczanej podzielić nożem w misce na 4 części, kreśląc znak "+". Jest to prosty trick, dzięki któremu od razu będziemy wiedzieć, ile potrzebujemy mąki. Jedną ćwiartkę odkładamy na bok. W powstałą przestrzeń sypiemy mąkę. Dodajemy jajko i sól, wyrabiany dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Blat, na którym pracujemy, posypujemy mąką. Z ciasta formujemy długi wałeczek o średnicy ok. 2-3 cm. Z wałeczka odcinamy pod skosem kluski - kopytka. Kopytka wkładamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłynął na powierzchnię wody. ( Warto sobie wypróbować samemu ten czas, by był takie, jak lubimy - nie za twarde i nie za miękkie. ) [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kopytka / gnocchi all'arrabbiata
Bottom