- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Składniki:
* ziemniaki ugotowane (zimne)
* mąka
* jako
* pieprz
* mięso porosołowe (zmielone i doprawione)
* słonina lub boczek (może byc i inny tłuszcz, ale dla mnie najsmaczniejsze na świeżej słoninie)
Ugotowane i zimne ziemniaki przepuścic przez praskę. Dodac mąkę ( mniej więcej tyle mąki ile ziemniaków) i 1 jajko. Doprawic solidnie pieprzem i zagnieśc ciasto. Moje było troszkę za miękkie i ciasto kleiło się. Ciasto rozwałkowac w formę prostokąta. Wyłożyc i rozmarowac farsz. Zwijac niczym roladę. Dobrze skleic brzeg rolady. Teraz kroimy plastry o grubości ok. 2 cm. Pokrojoną w kostkę słoninę podsmażamy. Jak pojawi się tłuszcz, od razu wkładamy roladki. Nie może byc za duży ogień, bo roladki przypalą się ale będą niedosmażone. Po zarumienieniu, przekładamy na drugą stronę i również smażymy na rumiano.
Dla nas najsmaczniejsze, podane z surówką z kiszonej kapusty.
