Kora Burka

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
podobno rewelacyjne ciasto. Wiele osób zachwala, zatem wklepuję
icon_smile.gif


CIASTO: składniki na 2 placki
20 dkg cukru
8 bialek
3 żółtka
10 dkg kokosu
10 dkg rodzynek
10 dkg siekanych drobno orzechów włoskich
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, proszek do
pieczenia i bakalie wymieszane z mąką.
Piec ok. 30 minut w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. [160-170C]
Blaszka w oryginale miała rozmiar 24/35cm, ale ja robiłam na takiej wielkiej z piekarnika i też wyszło, tyle że cieniutkie.

KREM:
Syrop z 1 puszki brzoskwiń + 3 łyżki cukru zagotować.
Wymieszać ze sobą:
2 budynie smietankowe(bez cukru)
1 szk. wody
5 żółtek
Wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy.
"Budyn" przestudzić i utrzec z 1,5 kostki masła. Jeśłi zrobi się kożuch należy go przed miksowaniem zdjąć.

DODATKOWO:
3 paczki Delicji (mogą być podróbki)
0,5 szk. naparu z kawy rozpuszczalnej do ktorego dodać też 0,5 szklanki wódki lub innego alkoholu (hmm... jadalnego oczywiście- woda brzozowa odpada )
2 galaretki brzoskwiniowe

Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą (taką w formie glutków ) wtedy nie spływa.
Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a jak sie ten krem budyniowy robi, i wlewa sie ta wode z zoltkami i budyniami na gotujacy sie sok, to tym zoltkom nie zaszkodzi?

czy to jest bardzo slodkie? i czy do tego jakies zdjecie mozna by?

pzdr
yenn
[/list]
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Pewnie zeby było bezpiecznie to mozna ten wrzący sok najpierw do masy jajowej wlac a dopiero potem zagotować.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
:bussi:

i to jest krem bez mleka.
Zamiana na budyn waniliowy pewnie nie bedzie bardzo pogarszac smaku...
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
pierwszy raz mnie nic a nic nie zdziwilo, bo przeczytalam kora buka.
Buk ladna kore ma.
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
ja nie marghe, ale pochodzenie nazwy znam.

Burek to nick pewnej forumowej znajomej :lol: która piecze korę :roll: :lol:


Dodam, że hasło "kora burka" funkcjonuje od dość dawna na maluchach, a ja kurcze dłuuugo nie mogłam dojśc o co chodzi :lol:
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
tia

Burek tez mi sie podoba. Jak Dziad.
Ja nie wiem jakie sa przeslanki do takich tytulow, ale mi to nie przechodzi ani przez gardlo ani przez klawiature. :roll:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy