- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
podobno rewelacyjne ciasto. Wiele osób zachwala, zatem wklepuję
CIASTO: składniki na 2 placki
20 dkg cukru
8 bialek
3 żółtka
10 dkg kokosu
10 dkg rodzynek
10 dkg siekanych drobno orzechów włoskich
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, proszek do
pieczenia i bakalie wymieszane z mąką.
Piec ok. 30 minut w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. [160-170C]
Blaszka w oryginale miała rozmiar 24/35cm, ale ja robiłam na takiej wielkiej z piekarnika i też wyszło, tyle że cieniutkie.
KREM:
Syrop z 1 puszki brzoskwiń + 3 łyżki cukru zagotować.
Wymieszać ze sobą:
2 budynie smietankowe(bez cukru)
1 szk. wody
5 żółtek
Wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy.
"Budyn" przestudzić i utrzec z 1,5 kostki masła. Jeśłi zrobi się kożuch należy go przed miksowaniem zdjąć.
DODATKOWO:
3 paczki Delicji (mogą być podróbki)
0,5 szk. naparu z kawy rozpuszczalnej do ktorego dodać też 0,5 szklanki wódki lub innego alkoholu (hmm... jadalnego oczywiście- woda brzozowa odpada )
2 galaretki brzoskwiniowe
Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą (taką w formie glutków ) wtedy nie spływa.
Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia.

CIASTO: składniki na 2 placki
20 dkg cukru
8 bialek
3 żółtka
10 dkg kokosu
10 dkg rodzynek
10 dkg siekanych drobno orzechów włoskich
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, proszek do
pieczenia i bakalie wymieszane z mąką.
Piec ok. 30 minut w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. [160-170C]
Blaszka w oryginale miała rozmiar 24/35cm, ale ja robiłam na takiej wielkiej z piekarnika i też wyszło, tyle że cieniutkie.
KREM:
Syrop z 1 puszki brzoskwiń + 3 łyżki cukru zagotować.
Wymieszać ze sobą:
2 budynie smietankowe(bez cukru)
1 szk. wody
5 żółtek
Wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy.
"Budyn" przestudzić i utrzec z 1,5 kostki masła. Jeśłi zrobi się kożuch należy go przed miksowaniem zdjąć.
DODATKOWO:
3 paczki Delicji (mogą być podróbki)
0,5 szk. naparu z kawy rozpuszczalnej do ktorego dodać też 0,5 szklanki wódki lub innego alkoholu (hmm... jadalnego oczywiście- woda brzozowa odpada )
2 galaretki brzoskwiniowe
Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą (taką w formie glutków ) wtedy nie spływa.
Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia.