Przepis pochodzi z leites
Pyszne czekoladowe ciasteczka, wysmienite do szklanki zimnego mleka
1 1/4 szklanki maki
1/3 szklanki kakao
1/2 lyzeczki sody
170 gr masla
2/3 szklanki brazowego cukru
1/4 szklanki bialego cukru
1/2 lyzeczki soli ( lub mniej)
1 lyzeczka waniliowego aromatu
140 gr gorzkiej czekolady
Opcjpnalnie:
pekany
cynamon
1 . Make, kakao i sode przesiac. Maslo utrzec az bedzie kremowe, nastepnie dodac cukry, sol i aromat i ubijac mikserem przez kolejne 2 minuty.
Zmniejszyc obroty miksera i dodac przesiane skladniki- wymieszac do momentu az skladniki sie polacza , ale nie za dlugo.Wszystko bedzie wygladalo bardzo grudkowato , ale tak ma byc .NA koncu dodajemy posiekana czekolade i mieszamy tylko do momentu az skladniki sie polacza.
2. NAstepnie, nasze grudkowate ciasto przekladamy na stolnice i przyciskamy mocno do stolnicy aby powstanie duza splaszczona kula z ciasta. Cale ciasto zbijamy w kule, przekrawamy na pol i kazda czesc zwijamy w rulon o srednicy okolo 3- 4centymetry i zawijamy mocno w folie plastikowa- ciasto zostawiamy w lodowce na godzine lub dluzej.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni. W miedzyczasie, nasze ciasto kroimy na plastry ostrym nozem i rozkladamy na papierze do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez 12 minut, studzimy a nastepnie zajadamy
UWAGA: Nie trzymac ciasteczek za dlugo w piekarniku
Ciasto mozna zamrozic
Pyszne czekoladowe ciasteczka, wysmienite do szklanki zimnego mleka
1 1/4 szklanki maki
1/3 szklanki kakao
1/2 lyzeczki sody
170 gr masla
2/3 szklanki brazowego cukru
1/4 szklanki bialego cukru
1/2 lyzeczki soli ( lub mniej)
1 lyzeczka waniliowego aromatu
140 gr gorzkiej czekolady
Opcjpnalnie:
pekany
cynamon
1 . Make, kakao i sode przesiac. Maslo utrzec az bedzie kremowe, nastepnie dodac cukry, sol i aromat i ubijac mikserem przez kolejne 2 minuty.
Zmniejszyc obroty miksera i dodac przesiane skladniki- wymieszac do momentu az skladniki sie polacza , ale nie za dlugo.Wszystko bedzie wygladalo bardzo grudkowato , ale tak ma byc .NA koncu dodajemy posiekana czekolade i mieszamy tylko do momentu az skladniki sie polacza.
2. NAstepnie, nasze grudkowate ciasto przekladamy na stolnice i przyciskamy mocno do stolnicy aby powstanie duza splaszczona kula z ciasta. Cale ciasto zbijamy w kule, przekrawamy na pol i kazda czesc zwijamy w rulon o srednicy okolo 3- 4centymetry i zawijamy mocno w folie plastikowa- ciasto zostawiamy w lodowce na godzine lub dluzej.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni. W miedzyczasie, nasze ciasto kroimy na plastry ostrym nozem i rozkladamy na papierze do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez 12 minut, studzimy a nastepnie zajadamy

UWAGA: Nie trzymac ciasteczek za dlugo w piekarniku
Ciasto mozna zamrozic