Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Korzenne ciasto z gruszką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sabina22" data-source="post: 1438979" data-attributes="member: 31692"><p><strong>Ciasto</strong></p><p>200g miękkiego masła</p><p>1 szklanka cukru</p><p>4 jajka</p><p>2/3 szklanki mąki</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika</p><p>1 szklanka mielonych migdałów</p><p>1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich</p><p>2 dojrzałe gruszki</p><p>2 łyżeczki cukru dodatkowo</p><p></p><p><strong>Sos karmelowy</strong></p><p>1 szklanka brązowego cukru</p><p>50g masła</p><p>1 szklanka śmietanki 18 lub 36%</p><p>1 łyżeczka ekstraktu z wanilli</p><p></p><p></p><p>Nagrzej piekarnik do 170C lub 150 jeżeli pieczesz z termoobiegiem. Wysmaruj masłem i oprósz mąką 20 cm tortownicę. Ubij mikserem masło i cukier do puszystości. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ubijając. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaj mielone migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.</p><p> </p><p>Wlej masę do formy. Wygładź wierzch. Potnij gruszki na ćwiartki. Usuń środek z pestkami i potnij ćwiartki na plastry,nie do końca, tak aby plastry były ze sobą połączone na końcu. Ułóż gruszki na cieście dookoła tak aby lekko na siebie zachodziły. Posyp dodatkowym cukrem. Piecz od 1h do 1h20 (do tzw suchego patyczka)</p><p> </p><p>W międzyczasie przygotuj sos karmelowy. Umieść cukier masło, śmietanę i ekstrakt z wanilli w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu. Podgrzewaj, mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotuj i zmniejsz ogień. Podgrzewaj aż masa zacznie gęstnieć (u mnie ok 15 minut). Podawaj ciasto z sosem karmelowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sabina22, post: 1438979, member: 31692"] [B]Ciasto[/B] 200g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2/3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 szklanka mielonych migdałów 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich 2 dojrzałe gruszki 2 łyżeczki cukru dodatkowo [B]Sos karmelowy[/B] 1 szklanka brązowego cukru 50g masła 1 szklanka śmietanki 18 lub 36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli Nagrzej piekarnik do 170C lub 150 jeżeli pieczesz z termoobiegiem. Wysmaruj masłem i oprósz mąką 20 cm tortownicę. Ubij mikserem masło i cukier do puszystości. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ubijając. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaj mielone migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Wlej masę do formy. Wygładź wierzch. Potnij gruszki na ćwiartki. Usuń środek z pestkami i potnij ćwiartki na plastry,nie do końca, tak aby plastry były ze sobą połączone na końcu. Ułóż gruszki na cieście dookoła tak aby lekko na siebie zachodziły. Posyp dodatkowym cukrem. Piecz od 1h do 1h20 (do tzw suchego patyczka) W międzyczasie przygotuj sos karmelowy. Umieść cukier masło, śmietanę i ekstrakt z wanilli w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu. Podgrzewaj, mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotuj i zmniejsz ogień. Podgrzewaj aż masa zacznie gęstnieć (u mnie ok 15 minut). Podawaj ciasto z sosem karmelowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Korzenne ciasto z gruszką
Top
Bottom