Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Korzenne pikle
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 903679" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w miesięczniku &quot;Moje Gotowanie&quot;. Ponieważ kupiłam śliczną, małą i bardzo pomarańczową dynię, postanowiłam zrobić te pikle, chociaż sądząc po niewielkiej ilości octu, jakoś ta nazwa mało mi tutaj pasuje. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg obranej i oczyszczonej dyni, pokrojonej w kostkę</p><p>30 dkg śliwek umytych i przekrojonych na połówki</p><p>15 - 20 dkg suszonych fig, przygotowanych jak śliwki</p><p>4 - 5 cebul pokrojonych na plasterki</p><p>główka czosnku ( obrana)</p><p>20 dkg rodzynek (opłukanych)</p><p></p><p><strong>Marynata</strong></p><p>szklanka cukru</p><p>4 szklanki wody</p><p>kilkanaście gożdzików</p><p>kawałek cynamonu ( brałam pół laski)</p><p>1/4 szklanki octu</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Na marynatę rozpuścić cukier w wodzie i zagotować z pozostałymi składnikami marynaty. Do wrzącej marynaty włożyć przygotowane warzywa i owoce. Zagotować i odstawić. Przełożyć do słoików i po zamknięciu pasteryzować 20 - 30 minut.</p><p>Nie wiem po jakim czasie będę mogła je spróbować, ale dam im się przemacerować przynajmniej przez miesiąc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 903679, member: 10341"] Przepis znalazłam w miesięczniku "Moje Gotowanie". Ponieważ kupiłam śliczną, małą i bardzo pomarańczową dynię, postanowiłam zrobić te pikle, chociaż sądząc po niewielkiej ilości octu, jakoś ta nazwa mało mi tutaj pasuje. [B]Składniki [/B]1 kg obranej i oczyszczonej dyni, pokrojonej w kostkę 30 dkg śliwek umytych i przekrojonych na połówki 15 - 20 dkg suszonych fig, przygotowanych jak śliwki 4 - 5 cebul pokrojonych na plasterki główka czosnku ( obrana) 20 dkg rodzynek (opłukanych) [B]Marynata[/B] szklanka cukru 4 szklanki wody kilkanaście gożdzików kawałek cynamonu ( brałam pół laski) 1/4 szklanki octu szczypta soli Na marynatę rozpuścić cukier w wodzie i zagotować z pozostałymi składnikami marynaty. Do wrzącej marynaty włożyć przygotowane warzywa i owoce. Zagotować i odstawić. Przełożyć do słoików i po zamknięciu pasteryzować 20 - 30 minut. Nie wiem po jakim czasie będę mogła je spróbować, ale dam im się przemacerować przynajmniej przez miesiąc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Korzenne pikle
Top
Bottom