Korzenny deser jogurtowo - mandarynkowy

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Skład (2 porcje):

Jogurt korzenny:

1. Litr mleka
2. Kubeczek jogurtu naturalnego
3. Kawałek kory cynamonowej
4. Kawałek laski wanilii
5. Kilka (naście ;)) zierenek kardamonu
6. Kawałek imbiru
7. Kilka goździków
8. (dobrze, kiedy przypraw jest zmielona wtedy będą "naocznie" wyczuwalne w jogurcie)

2 mandarynki
Cynamon i kandyzowane skórki pomarańczowe


1. Jogurt robimy dzień wcześniej - gotujemy mleko z wszystkimi przyprawami ok 0,5 godziny, pozostawiamy, aby ostygł do temperatury ok 40-50 stopni (temperaturę można sprawdzić "na palucha"
icon_smile.gif
), wyciągamy przyprawy, dodajemy jogurt,porządnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, ew pod pierzynę na parę godzin. Kiedy nabierze konsystencji jogurtu, przekładamy do lodówki na parę godzin.

2. Mieszamy jogurt, nakładamy razem z mandarynką i skórkami pomarańczowymi do naczynka, posypujemy cynamonem
 

Załączniki

  • cytrus.jpg
    cytrus.jpg
    100.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Napewno zrobię bo pomysł przypadł mi do gustu ale czy muszę tak długo gotować mleko? Zwykły jogurt robię na bieżąco, więc ten będzie jako odmiana.
 

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Nie musisz
icon_smile.gif
Po prostu jogurt jest wtedy gęstszy i bardziej przejdzie przyprawami
icon_smile.gif


smacznego
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Swietny pomysl.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy