- Maj 17, 2008
- 908
- 0
- 0
Skład (2 porcje):
Jogurt korzenny:
1. Litr mleka
2. Kubeczek jogurtu naturalnego
3. Kawałek kory cynamonowej
4. Kawałek laski wanilii
5. Kilka (naście
) zierenek kardamonu
6. Kawałek imbiru
7. Kilka goździków
8. (dobrze, kiedy przypraw jest zmielona wtedy będą "naocznie" wyczuwalne w jogurcie)
2 mandarynki
Cynamon i kandyzowane skórki pomarańczowe
1. Jogurt robimy dzień wcześniej - gotujemy mleko z wszystkimi przyprawami ok 0,5 godziny, pozostawiamy, aby ostygł do temperatury ok 40-50 stopni (temperaturę można sprawdzić "na palucha"
), wyciągamy przyprawy, dodajemy jogurt,porządnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, ew pod pierzynę na parę godzin. Kiedy nabierze konsystencji jogurtu, przekładamy do lodówki na parę godzin.
2. Mieszamy jogurt, nakładamy razem z mandarynką i skórkami pomarańczowymi do naczynka, posypujemy cynamonem
Jogurt korzenny:
1. Litr mleka
2. Kubeczek jogurtu naturalnego
3. Kawałek kory cynamonowej
4. Kawałek laski wanilii
5. Kilka (naście
6. Kawałek imbiru
7. Kilka goździków
8. (dobrze, kiedy przypraw jest zmielona wtedy będą "naocznie" wyczuwalne w jogurcie)
2 mandarynki
Cynamon i kandyzowane skórki pomarańczowe
1. Jogurt robimy dzień wcześniej - gotujemy mleko z wszystkimi przyprawami ok 0,5 godziny, pozostawiamy, aby ostygł do temperatury ok 40-50 stopni (temperaturę można sprawdzić "na palucha"

2. Mieszamy jogurt, nakładamy razem z mandarynką i skórkami pomarańczowymi do naczynka, posypujemy cynamonem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: