Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Korżyki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1552696" data-attributes="member: 692"><p><strong>Składniki</strong></p><p></p><p>600 g mąki</p><p>100 g masla</p><p>100 g cukru</p><p>3 jaja całe</p><p>1 szklanka ( 250 g) kwaśnej śmietany ( 12 lub 18%, bez zagęstników)</p><p>1 płaska łyżeczka sody</p><p>1 łyżka suchego maku</p><p>9-10 kropli dowolnego aromatu do ciast</p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong></p><p>Mąkę wymieszaną z sodą i makiem przesiekać z masłem i cukrem, dodać jaja i śmietanę oraz zapach. </p><p>Zamiesić ciasto i odłożyć w chłodne miejsce ( do lodówki) na 24 godziny.</p><p>Następnego dnia toczyć wałeczki i kroić jak malutkie leniwe, układać na blasze wyłożonej papierem.</p><p>Ciasto jest dość sprężyste. Można oczywiście je wałkować i wykrawać foremką, ale średnio zachowuje kształt.</p><p>Piekarnik nagrzać do 220 stopni C i piec 8-10 minut do zezłocenia.</p><p></p><p>[ATTACH=full]91287[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]91288[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1552696, member: 692"] [B]Składniki[/B] 600 g mąki 100 g masla 100 g cukru 3 jaja całe 1 szklanka ( 250 g) kwaśnej śmietany ( 12 lub 18%, bez zagęstników) 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka suchego maku 9-10 kropli dowolnego aromatu do ciast [B]Wykonanie[/B] Mąkę wymieszaną z sodą i makiem przesiekać z masłem i cukrem, dodać jaja i śmietanę oraz zapach. Zamiesić ciasto i odłożyć w chłodne miejsce ( do lodówki) na 24 godziny. Następnego dnia toczyć wałeczki i kroić jak malutkie leniwe, układać na blasze wyłożonej papierem. Ciasto jest dość sprężyste. Można oczywiście je wałkować i wykrawać foremką, ale średnio zachowuje kształt. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C i piec 8-10 minut do zezłocenia. [ATTACH=full]91287[/ATTACH] [ATTACH=full]91288[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Korżyki
Top
Bottom