Kostka kokosowa
niepełna szklanka cukru,
4 jaja,
10 dag margaryny,
3 łyżki miodu,
3 szklanki mąki,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kwaśnej śmietany.
Polewa:
2 szklanki cukru,
1 margaryna,
15 łyżek mleka,
3 łyżki kakao.
Wiórki kokosowe do posypania około 100 g.
sposób przygotowania
Cukier, jajka, margarynę zmiksować, dodać miód, śmietanę, po trochę wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, jeżeli ciasto jest za gęste dodać więcej śmietany (ma być gęste ale lejące), piec około 40 min w 170 stopni (sprawdzić patyczkiem, ma być suchy). Po wystudzeniu pokroić na kawałki. Wszystkie składniki polewy podgrzewać, nie gotować, aż się połączą. Ciasto maczać w polewie z każdej strony, układać na tacce i posypywać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki.
niepełna szklanka cukru,
4 jaja,
10 dag margaryny,
3 łyżki miodu,
3 szklanki mąki,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kwaśnej śmietany.
Polewa:
2 szklanki cukru,
1 margaryna,
15 łyżek mleka,
3 łyżki kakao.
Wiórki kokosowe do posypania około 100 g.
sposób przygotowania
Cukier, jajka, margarynę zmiksować, dodać miód, śmietanę, po trochę wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, jeżeli ciasto jest za gęste dodać więcej śmietany (ma być gęste ale lejące), piec około 40 min w 170 stopni (sprawdzić patyczkiem, ma być suchy). Po wystudzeniu pokroić na kawałki. Wszystkie składniki polewy podgrzewać, nie gotować, aż się połączą. Ciasto maczać w polewie z każdej strony, układać na tacce i posypywać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki.
