Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
kostka rosołowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="pychotka12" data-source="post: 1539067" data-attributes="member: 52876"><p>Z tego przepisu korzystam z 3-4 lata, dostałam go od znajomej mamy , na początku podeszłam do tego sceptycznie , </p><p>ale w końcu zrobiłam i efekt bym znakomity. Od tamtej pory już ją robię i nie kupuję gotowców.</p><p>Nie jest taka twarda jak kupna, ale mi to nie przeszkadza.</p><p>Można oczywiście zmienić ilości według własnych upodobań.</p><p>&quot;Kostka&quot; rosołowa:</p><p></p><p>5 liści laurowych</p><p>20 ziaren ziela angielskiego</p><p>5g suszonych grzybów (ewentualnie)</p><p>25 ziaren czarnego pieprzu</p><p> zmielić w młynku do kawy, blenderem lub w thermomiksie</p><p>70g świeżej magii (lubczyk)</p><p>3-4 galązki selera</p><p>kilka gałązek rozmarynu (bez twardych łodyg)</p><p>kilka gałązek tymianku (bez twardych łodyg)</p><p>pęczek natki pietruszki</p><p>1/2 pęczka koperku</p><p>70g parmezanu (ewentualnie) ja daję djungaj kupuję w intermarchu</p><p> drobno posiekać, a ser zetrzeć na tarce.</p><p>500g marchwi</p><p>200g selera</p><p>100g pora</p><p>100g pietruszki</p><p>50g pasternaka</p><p>200g pomidorów bez skórki i pestek ja daję limę</p><p>2 ząbki czosnku większe</p><p> warzywa zmiksować na drobniutko w blenderze, zetrzeć na tarce, lub w thermomiksie</p><p>200g soli morskiej grubej</p><p>50g oliwy z oliwek</p><p>35g wody </p><p></p><p>Wszystko dać do garnka o grubym dnie, dodaj wodę ,oliwę i sól. Zagotować całość pod przykryciem, odkryć i cały czas mieszać na małum ogniu żeby się nie przypaliło jakąś 1 godzinę, na koniec można jeszcze dać do blendera jak są jakieś grudki. Tak robiłam kiedyś , teraz to robię w thermomiksie, wszystko wkładam do naczynia</p><p> ( jest to taka ilość , która się mieści na jeden raz) włączam na 3, 100C ,30 minut, po tym czasie włączam na 7 -8 żeby rozdrobnić i z powrotem 3 , 100C, 30 minut. Przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować 10 minut. Gotowe. Wychodzi dosyć słone, więc jak coś gotuję to najpierw daję tą &quot;kostkę&quot; a później dopiero jeszce sól.</p><p>Wychodzi tak jak na zdjęciu,albo bardziej gęstsze, nie wiem czemu wychodzi raz gęstsze raz żadsze.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="pychotka12, post: 1539067, member: 52876"] Z tego przepisu korzystam z 3-4 lata, dostałam go od znajomej mamy , na początku podeszłam do tego sceptycznie , ale w końcu zrobiłam i efekt bym znakomity. Od tamtej pory już ją robię i nie kupuję gotowców. Nie jest taka twarda jak kupna, ale mi to nie przeszkadza. Można oczywiście zmienić ilości według własnych upodobań. "Kostka" rosołowa: 5 liści laurowych 20 ziaren ziela angielskiego 5g suszonych grzybów (ewentualnie) 25 ziaren czarnego pieprzu zmielić w młynku do kawy, blenderem lub w thermomiksie 70g świeżej magii (lubczyk) 3-4 galązki selera kilka gałązek rozmarynu (bez twardych łodyg) kilka gałązek tymianku (bez twardych łodyg) pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 70g parmezanu (ewentualnie) ja daję djungaj kupuję w intermarchu drobno posiekać, a ser zetrzeć na tarce. 500g marchwi 200g selera 100g pora 100g pietruszki 50g pasternaka 200g pomidorów bez skórki i pestek ja daję limę 2 ząbki czosnku większe warzywa zmiksować na drobniutko w blenderze, zetrzeć na tarce, lub w thermomiksie 200g soli morskiej grubej 50g oliwy z oliwek 35g wody Wszystko dać do garnka o grubym dnie, dodaj wodę ,oliwę i sól. Zagotować całość pod przykryciem, odkryć i cały czas mieszać na małum ogniu żeby się nie przypaliło jakąś 1 godzinę, na koniec można jeszcze dać do blendera jak są jakieś grudki. Tak robiłam kiedyś , teraz to robię w thermomiksie, wszystko wkładam do naczynia ( jest to taka ilość , która się mieści na jeden raz) włączam na 3, 100C ,30 minut, po tym czasie włączam na 7 -8 żeby rozdrobnić i z powrotem 3 , 100C, 30 minut. Przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować 10 minut. Gotowe. Wychodzi dosyć słone, więc jak coś gotuję to najpierw daję tą "kostkę" a później dopiero jeszce sól. Wychodzi tak jak na zdjęciu,albo bardziej gęstsze, nie wiem czemu wychodzi raz gęstsze raz żadsze. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
kostka rosołowa
Bottom