Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kostki orzechowo-marcepanowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 24274" data-attributes="member: 151"><p>CIASTO:</p><p>275 g mąki</p><p>250 g masła zmrożonego</p><p>200 g cukru pudru</p><p>1 łyzka cukru waniliowego</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p>2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1 jajko</p><p>1 żółtko(białko do smarowania ciasta)</p><p>250 g orzechów laskowych-podpiec w piekarniku,usunąć skórki i zemleć</p><p></p><p>+150 g orzechów laskowych w całości bez skórki do ozdoby i</p><p>1 żółtko+3 łyżki śmietany słodkiej do posmarowania ciasta</p><p></p><p>Mąkę,masło starte na tarce i pozostałe składniki zagnieść na gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce ok.1/2 godziny.</p><p></p><p>MASA MARCEPANOWA:</p><p>200 g migdałów</p><p>200 g cukru pudru</p><p>1 białko</p><p>ew.1/2 olejku migdałowego</p><p>Można zastosować gotową masę marcepanową w ilości 300-400 g</p><p></p><p>Migdały zalać wrzątkiem,odstawić do namoczenia,zdjąć skórki,osuszyć w piekarniku nie przypiekając ich.Jak ostygną zemleć jak najdrobniej,wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć z białkiem na jednolita masę.Schłodzic w lodówce.</p><p></p><p>Połowę ciasta rozwałkować na blaszce 30x40 cm wysmarowanej masłem.Posmarować rozmąconym białkiem i wyłozyć rozwałkowaną masę marcepanową.Posmarować masę białkiem i wyłozyć rozwałkowaną resztę ciasta.Posmarować ciasto żółtkiem rozmąconym ze śmietaną.Tępą stroną długiego noża naznaczyć kratkę 3x3 cm i w środku każdej położyć orzech laskowy.</p><p>Piec w nagrzanym wcześniej do 175 stopni piekarniku ok.20-30 minut.</p><p>Jeszcze gorące pokroić wzdłuż wcześniej naznaczonych linii.</p><p>Można zrobić tydzień przed spożyciem ale przechowywać najlepiej w puszce w chłodnym miejscu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 24274, member: 151"] CIASTO: 275 g mąki 250 g masła zmrożonego 200 g cukru pudru 1 łyzka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko(białko do smarowania ciasta) 250 g orzechów laskowych-podpiec w piekarniku,usunąć skórki i zemleć +150 g orzechów laskowych w całości bez skórki do ozdoby i 1 żółtko+3 łyżki śmietany słodkiej do posmarowania ciasta Mąkę,masło starte na tarce i pozostałe składniki zagnieść na gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce ok.1/2 godziny. MASA MARCEPANOWA: 200 g migdałów 200 g cukru pudru 1 białko ew.1/2 olejku migdałowego Można zastosować gotową masę marcepanową w ilości 300-400 g Migdały zalać wrzątkiem,odstawić do namoczenia,zdjąć skórki,osuszyć w piekarniku nie przypiekając ich.Jak ostygną zemleć jak najdrobniej,wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć z białkiem na jednolita masę.Schłodzic w lodówce. Połowę ciasta rozwałkować na blaszce 30x40 cm wysmarowanej masłem.Posmarować rozmąconym białkiem i wyłozyć rozwałkowaną masę marcepanową.Posmarować masę białkiem i wyłozyć rozwałkowaną resztę ciasta.Posmarować ciasto żółtkiem rozmąconym ze śmietaną.Tępą stroną długiego noża naznaczyć kratkę 3x3 cm i w środku każdej położyć orzech laskowy. Piec w nagrzanym wcześniej do 175 stopni piekarniku ok.20-30 minut. Jeszcze gorące pokroić wzdłuż wcześniej naznaczonych linii. Można zrobić tydzień przed spożyciem ale przechowywać najlepiej w puszce w chłodnym miejscu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kostki orzechowo-marcepanowe
Top
Bottom