Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Koszyczek wielkanocny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Caritka" data-source="post: 95267" data-attributes="member: 409"><p>No to niech &quot;Koszyczek wielkanocny&quot; bedzie moim pierwszym przepisem.....</p><p></p><p>Na ciasto:</p><p>375g maki</p><p>ok 100ml mleka</p><p>1/2 kostki swiezych drozdzy</p><p>50g cukru</p><p>1 paczuszka cukru waniliowego</p><p>75g miekkiego masla</p><p>2 jajka</p><p>szczypta soli</p><p>Na dekoracje:</p><p>1 bialko</p><p>200-250g cukru pudru</p><p>farba spozywcza zielona</p><p></p><p>Make przesiac do miski. Mleko podgrzac, zeby bylo letnie. Drozdze rozkruszyc i polaczyc z odrobina cieplego mleka i z lyzeczka cukru, dobrze wymieszac i wlac do maki. Przykryc recznikiem i dostawic w cieple miejsce na 10 min. Reszte mleka, cukier, cukier waniliowy, maslo, 1 jajko i szczypte soli, po minieciu 10 minut dodac do maki z drozdzami, wygniatac, az ciasto bedzie gladkie. Przykryc recznikiem, odstawic do cieplego miejsca do podwojenia swojej objetosci. Potem jeszcze raz krotko wygniesc. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Na dno koszyczka odwazyc ok. 70g ciasta- podzielic na dwie rowne czesci. Z kazdej z nich uformowac na rulonik na dlugosc ok. 30cm, splesc razem, polzyc na blache wylozona papierem, utworzyc kolko o srednicy ok.12cm.Potem na uchwyt koszyczka odwazyc 100g ciasta, podzielic na dwie czesci, uformowac dwa ruloniki na dlugosc ok. 30 cm, splesc razem, polozyc na blasze, formujac polkole. Uformowane czesci popedzlowac rozbeltanym jajkiem i natychmiast wstawic do nagrzanego piekarnika... Piec ok.20-25 min. Potem wyciagnac i odstawic do ostygniecia.</p><p>Koszyczek.... Okragla forme przypominajaca miske ( o wymiarach -srednica ok. 14 cm, a wysokosc 8cm, ) z zewnatrz wysmarowac maslem, oproszyc maka i odstawic szersza czescia na dol..( czyli poprostu do gory nogami ja odwrocic) Reszte ciasta podzielic na 12 rownych kawalkow, uformowac ( ukulac) ruloniki na dlugosc ok. 20 cm i razem splesc.... Najlepszym na to sposobem jest ulozenie 6 paskow poziomo i kazdy nastepny pasek przeplatac pionowo ( na wzor tkania) Po skonczeniu przylozyc delikatnie na forme ( na zewnetrzna strone formy) , zawinac wokol niej, ostroznie docisnac wszystko razem, posmarowac rozbeltanym zoltkiem, wstawic do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min. Po wyciagnieciu z piekarnika, zostawic do ostygniecia, poczym sciagnac koszyczek z formy. Zostawic to na jeden dwa dni, zeby ciasto pozadnie sie obsuszylo... Za dwa dni przygotowac lukier ;- bialko roztrzepac, wsypac cukier puder i dodac pare kropel zielonej farby ( tzn. ja dalam prawie cala tubke, bo ten kolor zielony byl jakis blady....)- wszystko razem ubic na sztywno. Czesci koszyczka- czyli dno i uchwyt polaczyc razem- sklejalam lukrem ( bialym) , a to co nie chcialo sie przykleic przypielam szpilkami.... Zielony lukier przelozyc do szprycy ( tzn. do strzykawki na kremy) i wyciskac na koszyczek tworzac trawe... Zostawic do zastygniecia... Potem przyozdobic wedlug gustu... doczepic kokardke, wlozyc pisanki i cieszyc oko ladnym koszyczkiem....</p><p>W sumie czas przygotowania, razem z pieczeniem jest ok. 60 min.</p><p></p><p></p><p>Ten przepis znalazlam w jednej z niemieckich gazet. Urzekl mnie swoim wygladem i postanowilam go zrobic.... Powiem szczerze, ze troche sie nameczylam, zeby wygladal, jak wyglada, ale udalo sie.... </p><p></p><p>[ATTACH=full]30659[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p><em>EDIT 11.03.2010</em></p><p>Fotorelacja z wykonania koszyczka znajduje sie na moim blogu</p><p><a href="http://caritka.blogspot.com/2010/03/jak-zrobic-koszyczek-wielkanocny.html" target="_blank">http://caritka.blogspot.com/2010/03/jak-zr...ielkanocny.html</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Caritka, post: 95267, member: 409"] No to niech "Koszyczek wielkanocny" bedzie moim pierwszym przepisem..... Na ciasto: 375g maki ok 100ml mleka 1/2 kostki swiezych drozdzy 50g cukru 1 paczuszka cukru waniliowego 75g miekkiego masla 2 jajka szczypta soli Na dekoracje: 1 bialko 200-250g cukru pudru farba spozywcza zielona Make przesiac do miski. Mleko podgrzac, zeby bylo letnie. Drozdze rozkruszyc i polaczyc z odrobina cieplego mleka i z lyzeczka cukru, dobrze wymieszac i wlac do maki. Przykryc recznikiem i dostawic w cieple miejsce na 10 min. Reszte mleka, cukier, cukier waniliowy, maslo, 1 jajko i szczypte soli, po minieciu 10 minut dodac do maki z drozdzami, wygniatac, az ciasto bedzie gladkie. Przykryc recznikiem, odstawic do cieplego miejsca do podwojenia swojej objetosci. Potem jeszcze raz krotko wygniesc. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Na dno koszyczka odwazyc ok. 70g ciasta- podzielic na dwie rowne czesci. Z kazdej z nich uformowac na rulonik na dlugosc ok. 30cm, splesc razem, polzyc na blache wylozona papierem, utworzyc kolko o srednicy ok.12cm.Potem na uchwyt koszyczka odwazyc 100g ciasta, podzielic na dwie czesci, uformowac dwa ruloniki na dlugosc ok. 30 cm, splesc razem, polozyc na blasze, formujac polkole. Uformowane czesci popedzlowac rozbeltanym jajkiem i natychmiast wstawic do nagrzanego piekarnika... Piec ok.20-25 min. Potem wyciagnac i odstawic do ostygniecia. Koszyczek.... Okragla forme przypominajaca miske ( o wymiarach -srednica ok. 14 cm, a wysokosc 8cm, ) z zewnatrz wysmarowac maslem, oproszyc maka i odstawic szersza czescia na dol..( czyli poprostu do gory nogami ja odwrocic) Reszte ciasta podzielic na 12 rownych kawalkow, uformowac ( ukulac) ruloniki na dlugosc ok. 20 cm i razem splesc.... Najlepszym na to sposobem jest ulozenie 6 paskow poziomo i kazdy nastepny pasek przeplatac pionowo ( na wzor tkania) Po skonczeniu przylozyc delikatnie na forme ( na zewnetrzna strone formy) , zawinac wokol niej, ostroznie docisnac wszystko razem, posmarowac rozbeltanym zoltkiem, wstawic do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min. Po wyciagnieciu z piekarnika, zostawic do ostygniecia, poczym sciagnac koszyczek z formy. Zostawic to na jeden dwa dni, zeby ciasto pozadnie sie obsuszylo... Za dwa dni przygotowac lukier ;- bialko roztrzepac, wsypac cukier puder i dodac pare kropel zielonej farby ( tzn. ja dalam prawie cala tubke, bo ten kolor zielony byl jakis blady....)- wszystko razem ubic na sztywno. Czesci koszyczka- czyli dno i uchwyt polaczyc razem- sklejalam lukrem ( bialym) , a to co nie chcialo sie przykleic przypielam szpilkami.... Zielony lukier przelozyc do szprycy ( tzn. do strzykawki na kremy) i wyciskac na koszyczek tworzac trawe... Zostawic do zastygniecia... Potem przyozdobic wedlug gustu... doczepic kokardke, wlozyc pisanki i cieszyc oko ladnym koszyczkiem.... W sumie czas przygotowania, razem z pieczeniem jest ok. 60 min. Ten przepis znalazlam w jednej z niemieckich gazet. Urzekl mnie swoim wygladem i postanowilam go zrobic.... Powiem szczerze, ze troche sie nameczylam, zeby wygladal, jak wyglada, ale udalo sie.... [ATTACH=full]30659[/ATTACH] [I]EDIT 11.03.2010[/I] Fotorelacja z wykonania koszyczka znajduje sie na moim blogu [URL="http://caritka.blogspot.com/2010/03/jak-zrobic-koszyczek-wielkanocny.html"]http://caritka.blogspot.com/2010/03/jak-zr...ielkanocny.html[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Koszyczek wielkanocny
Top
Bottom