Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kotleciki a'la gołąbki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 898620" data-attributes="member: 4167"><p><strong>składniki kotlecików:</strong></p><p><strong>~~~~~~~~~~~~~</strong></p><p>* 60 dag białej kapusty</p><p>* 35 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego</p><p>* 15 dag zmielonej piersi z kurczaka (1 szt.)</p><p>* 1 spora cebula</p><p>* 1 duża papryka czerwona</p><p>* niepełna szkl. kaszy manny</p><p>* 150 g suchego ryżu (1,5 woreczka)</p><p>* pęczek koperku</p><p>* 2 jajka</p><p>* 3-4 ząbki czosnku</p><p>* łyżka vegety</p><p>* sporo pieprzu</p><p></p><p><strong>składniki sosu pomidorowego:</strong></p><p><strong>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~</strong></p><p>* słoiczek (200ml) koncentratu pomidorowego</p><p>* 2 kostki rosołowe</p><p>* 2 szklanki soku wielowarzywnego (przecierowego) z kartonu</p><p>* gorąca woda (do poziomu kotlecików)</p><p></p><p><strong>składniki sosu pieczarkowego:</strong></p><p><strong>~~~~~~~~~~~~~~~~~~</strong></p><p>* 500 g pieczarek</p><p>* 2 kostki rosołowe grzybowe</p><p>* zupa pieczarkowa w proszku (na 750ml wody)</p><p>* gorąca woda (do poziomu kotlecików)</p><p>* kilka ziarenek ziela angielskiego</p><p>* 2 liście laurowe</p><p>* pieprz</p><p>* mąka ziemniaczana</p><p>* 1-2 żółte papryki</p><p></p><p><strong>****************************************</strong></p><p></p><p>Kapustę rozdrobnić malakserem razem z papryką.</p><p>Cebulę drobno posiekać, zrumienić i dodać do rozdrobnionej kapusty. Wsypać posiekany koperek, przyprawy, mięso mielone i dokładnie wyrobić masę. Doprawić do smaku. Dodać ryż gotowany przez 5 minut oraz kaszkę mannę.</p><p></p><p>Z gotowej masy uformować podłużne kotleciki, opanierować w mące pszennej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.</p><p></p><p><u>Wersja pomidorowa:</u></p><p>Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami kolorowej papryki i zalać płynem przygotowanym z koncentratu, kostek rosołowych, gorącej wody, pieprzu oraz soku wielowarzywnego.</p><p>Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut.</p><p></p><p><u>Wersja pieczarkowa:</u></p><p>Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami żółtej papryki i pieczarek, po czym zalać płynem przygotowanym z rozcieńczonej zupy pieczarkowej, kostek rosołowych grzybowych, gorącej wody i pieprzu.</p><p>Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut.</p><p>Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 898620, member: 4167"] [B]składniki kotlecików: ~~~~~~~~~~~~~[/B] * 60 dag białej kapusty * 35 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego * 15 dag zmielonej piersi z kurczaka (1 szt.) * 1 spora cebula * 1 duża papryka czerwona * niepełna szkl. kaszy manny * 150 g suchego ryżu (1,5 woreczka) * pęczek koperku * 2 jajka * 3-4 ząbki czosnku * łyżka vegety * sporo pieprzu [B]składniki sosu pomidorowego: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~[/B] * słoiczek (200ml) koncentratu pomidorowego * 2 kostki rosołowe * 2 szklanki soku wielowarzywnego (przecierowego) z kartonu * gorąca woda (do poziomu kotlecików) [B]składniki sosu pieczarkowego: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~[/B] * 500 g pieczarek * 2 kostki rosołowe grzybowe * zupa pieczarkowa w proszku (na 750ml wody) * gorąca woda (do poziomu kotlecików) * kilka ziarenek ziela angielskiego * 2 liście laurowe * pieprz * mąka ziemniaczana * 1-2 żółte papryki [B]****************************************[/B] Kapustę rozdrobnić malakserem razem z papryką. Cebulę drobno posiekać, zrumienić i dodać do rozdrobnionej kapusty. Wsypać posiekany koperek, przyprawy, mięso mielone i dokładnie wyrobić masę. Doprawić do smaku. Dodać ryż gotowany przez 5 minut oraz kaszkę mannę. Z gotowej masy uformować podłużne kotleciki, opanierować w mące pszennej i usmażyć z obu stron na złoty kolor. [U]Wersja pomidorowa:[/U] Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami kolorowej papryki i zalać płynem przygotowanym z koncentratu, kostek rosołowych, gorącej wody, pieprzu oraz soku wielowarzywnego. Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut. [U]Wersja pieczarkowa:[/U] Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami żółtej papryki i pieczarek, po czym zalać płynem przygotowanym z rozcieńczonej zupy pieczarkowej, kostek rosołowych grzybowych, gorącej wody i pieprzu. Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kotleciki a'la gołąbki
Top
Bottom