Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kotleciki drobiowe w cytrynowym sosie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 799499" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kotleciki drobiowe w cytrynowym sosie</strong></p><p></p><p>Przepis Jaira Baraka podała na Izbushce Ilara:</p><p></p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=325&page=12" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...325&page=12</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>500 g mielonego mięsa drobiowego</p><p>1 średnia cebula, drobno posiekana</p><p>1/3 szklanki posiekanej pietruszki</p><p>1/2 szklanki tartej bułki ( Ilara zaleca mniejszą ilość)</p><p>1 jajko</p><p>sól, pieprz</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p><strong>Sos cytrynowy:</strong></p><p>3 łyżki oliwy</p><p>25 g masła</p><p>1 cebula pokrojona w piórka</p><p>4 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki</p><p>1/2 szklanki świeżego soku z cytryny</p><p>1/2 szklanki bulionu z kury ( Ilara sugeruje mniejszą ilość soku, a większą bulionu)</p><p>sól, 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)</p><p></p><p>Wymieszać składniki w misce, wyrobić na gładką masę, uformować malutkie kotleciki. </p><p>Przygotować sos:</p><p>W dużej patelni rozgrzać masło z oliwą. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Wlać sok i bulion. Posolić do smaku. Zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować. </p><p>W drugiej patelni rozgrzać olej. Ma go być tyle, by kotlety były w nim do połowy zanurzone. Smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony do zrumienienia.</p><p>Usmażone kotlety przenieść do patelni z sosem, nakryć pokrywką i dusić jeszcze pięć minut.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Kotlety robiłam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=24958&view=findpost&p=799480" target="_blank">po swojemu</a> - bez bułki, z twarogiem i odrobiną marchewki.</p><p>Zgodnie z sugestią Ilary dałam nieco mniej soku z cytryny, a więcej bulionu. </p><p>Dekorowałam paseczkami skórki cytrynowej.</p><p>Bardzo smaczne, polecam wielbicielom cytrynowego smaku.</p><p></p><p>[ATTACH=full]36886[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 799499, member: 1024"] [B]Kotleciki drobiowe w cytrynowym sosie[/B] Przepis Jaira Baraka podała na Izbushce Ilara: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=325&page=12"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...325&page=12[/URL] [B]Składniki:[/B] 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 średnia cebula, drobno posiekana 1/3 szklanki posiekanej pietruszki 1/2 szklanki tartej bułki ( Ilara zaleca mniejszą ilość) 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia [B]Sos cytrynowy:[/B] 3 łyżki oliwy 25 g masła 1 cebula pokrojona w piórka 4 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny 1/2 szklanki bulionu z kury ( Ilara sugeruje mniejszą ilość soku, a większą bulionu) sól, 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wymieszać składniki w misce, wyrobić na gładką masę, uformować malutkie kotleciki. Przygotować sos: W dużej patelni rozgrzać masło z oliwą. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Wlać sok i bulion. Posolić do smaku. Zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować. W drugiej patelni rozgrzać olej. Ma go być tyle, by kotlety były w nim do połowy zanurzone. Smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony do zrumienienia. Usmażone kotlety przenieść do patelni z sosem, nakryć pokrywką i dusić jeszcze pięć minut. Moje uwagi: Kotlety robiłam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=24958&view=findpost&p=799480"]po swojemu[/URL] - bez bułki, z twarogiem i odrobiną marchewki. Zgodnie z sugestią Ilary dałam nieco mniej soku z cytryny, a więcej bulionu. Dekorowałam paseczkami skórki cytrynowej. Bardzo smaczne, polecam wielbicielom cytrynowego smaku. [ATTACH=full]36886[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kotleciki drobiowe w cytrynowym sosie*
Top
Bottom