Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ela-c" data-source="post: 180401" data-attributes="member: 561"><p>składniki:</p><p>paczka soczewicy czerwonej (2 szklanki)</p><p>mąka kukurydziana (ok 2 łyżek)</p><p>bułka tarta (na oko, tak aby była konsystencja kotletów mielonych)</p><p>łyżka sosu sojowego</p><p>posiekana podsmażona cebulka</p><p>jajko</p><p>sól </p><p>pieprz</p><p></p><p>sos:</p><p>pieczarki, 25 dkg</p><p>kostak bulionu warzywnego</p><p>natka</p><p>łyżka gęstej śmietany</p><p>mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki)</p><p>pieprz</p><p></p><p>uwaga: z podanych składników wychodzi kotletów na 2 obiady dla 4 osób, można więc zrobic z połowy. Ja robię tyle i połowę zamrażam.</p><p></p><p></p><p>Płuczemy soczewicę w zimnej wodzie a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Cebulkę szklimy. Studzimy jedno i drugie.W tym czasie robimy sos: pieczarki podsmażamy na maśle,solimy, następnie zalewamy wodą , dodajemy kostkę bulionową, dusimy, dodajemy natkę, zagęszczamy mąką wcześniej rozmieszaną z zimną wodą i jeszcze dusimy ok. 15 min. Pieprzymy, ewentualnie solimy. Na koniec dodajemy śmietanę.</p><p>Jak sos się dusi przygotowujemy dalej kotlety. Łączymy soczewicę i cebulkę, dodajemy mąkę, jajko, sos sojowy, pieprz, sól, bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.</p><p>Kotlety podajemy z ziemniakami i polewamy sosem. Jako dodatek pasują ogórki kiszone.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ela-c, post: 180401, member: 561"] składniki: paczka soczewicy czerwonej (2 szklanki) mąka kukurydziana (ok 2 łyżek) bułka tarta (na oko, tak aby była konsystencja kotletów mielonych) łyżka sosu sojowego posiekana podsmażona cebulka jajko sól pieprz sos: pieczarki, 25 dkg kostak bulionu warzywnego natka łyżka gęstej śmietany mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki) pieprz uwaga: z podanych składników wychodzi kotletów na 2 obiady dla 4 osób, można więc zrobic z połowy. Ja robię tyle i połowę zamrażam. Płuczemy soczewicę w zimnej wodzie a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Cebulkę szklimy. Studzimy jedno i drugie.W tym czasie robimy sos: pieczarki podsmażamy na maśle,solimy, następnie zalewamy wodą , dodajemy kostkę bulionową, dusimy, dodajemy natkę, zagęszczamy mąką wcześniej rozmieszaną z zimną wodą i jeszcze dusimy ok. 15 min. Pieprzymy, ewentualnie solimy. Na koniec dodajemy śmietanę. Jak sos się dusi przygotowujemy dalej kotlety. Łączymy soczewicę i cebulkę, dodajemy mąkę, jajko, sos sojowy, pieprz, sól, bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Kotlety podajemy z ziemniakami i polewamy sosem. Jako dodatek pasują ogórki kiszone. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym
Top
Bottom