Kotleciki zawijane w wędzony boczuś:
2 piersi z kurczaka (może być też robione to z polędwicy cielęcej)
12 plasterków wędzonego boczku
sól
pieprz czarny mielony
tymianek
oregano
papryka słodka mieloona
szczypta chili
mąka do obtaczania
12 wykałaczek
Piersi kroimy w podłużne kawałki ( z jednej piersi 6 kawalków - plastrów)
Każdy kawałek doprawiamy do smaku troszkę pikantniej.
I każdy z nich zawijamy w wędzony boczek (mocno skęcając) i spinamy wykałaczką.
Każdy kawałek mocno obtaczamy w mące.
Układamy je w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 minut.
Sos cebulowy:
4 duże cebule
1/2 szklanki oliwy
2 szklanki rosołu
1 łyżka masła
przyprawy wedle gustu - ale najlepiej jest dosmakować ten sos delikatnie tylko solą i pieprzem
Cebulę kroimy w plastry.
Podsmażamy na oleju tylko do momentu, aż się zeszkli - wówczas zalewamy rosołem i dodajemy masło.
Doprawiamy delikatnie i zalewamy nim mięsko.
Sos paprykowy:
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 szklanki rosołu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
przyprawy do smaku
Paprykę kroimy w paseczki, cebulę tniemy w talatki a czosnek przeciskamy przez praskę.
Podsmażamy wszystko na oliwie.
Zalewamy rosołem - chwilę gotujemy.
Przyprawiamy i zalewamy mięsko.
Sos grzybowy:
1/2 kg grzybów
2 cebule
2 łyżki koperku
1 łyżka natki pietruszki
1/2 szklanki oliwy
2 szklanki rosołu
1/2 szklanki śmietany
przyprawy do smaku
Grzyby pokrojone w plasterki, cebulę w talarki podsmażamy na oliwie.
Zalewamy rosołem.
Dodajemy koprerek i natkę pietruszki.
Doprawiamy do smaku i na koniec dolewamy śmietanę (uważając by się nie zważyła)
Następnie zalewamy sosem mięso i pieczemy wszystko ok. 30 minut.
To mięsko nadaje się do innych sosów chrzanowych, musztardowych itg.
Podajemy na gorąco do ziemniaczków lub ryżu i do wszelakich surówek.
Źródło: Mój wymysł .
2 piersi z kurczaka (może być też robione to z polędwicy cielęcej)
12 plasterków wędzonego boczku
sól
pieprz czarny mielony
tymianek
oregano
papryka słodka mieloona
szczypta chili
mąka do obtaczania
12 wykałaczek
Piersi kroimy w podłużne kawałki ( z jednej piersi 6 kawalków - plastrów)
Każdy kawałek doprawiamy do smaku troszkę pikantniej.
Każdy kawałek mocno obtaczamy w mące.
Układamy je w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 minut.
Sos cebulowy:
4 duże cebule
1/2 szklanki oliwy
2 szklanki rosołu
1 łyżka masła
przyprawy wedle gustu - ale najlepiej jest dosmakować ten sos delikatnie tylko solą i pieprzem
Cebulę kroimy w plastry.
Podsmażamy na oleju tylko do momentu, aż się zeszkli - wówczas zalewamy rosołem i dodajemy masło.
Doprawiamy delikatnie i zalewamy nim mięsko.
Sos paprykowy:
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 szklanki rosołu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
przyprawy do smaku
Paprykę kroimy w paseczki, cebulę tniemy w talatki a czosnek przeciskamy przez praskę.
Podsmażamy wszystko na oliwie.
Zalewamy rosołem - chwilę gotujemy.
Przyprawiamy i zalewamy mięsko.
Sos grzybowy:
1/2 kg grzybów
2 cebule
2 łyżki koperku
1 łyżka natki pietruszki
1/2 szklanki oliwy
2 szklanki rosołu
1/2 szklanki śmietany
przyprawy do smaku
Grzyby pokrojone w plasterki, cebulę w talarki podsmażamy na oliwie.
Zalewamy rosołem.
Dodajemy koprerek i natkę pietruszki.
Doprawiamy do smaku i na koniec dolewamy śmietanę (uważając by się nie zważyła)
Następnie zalewamy sosem mięso i pieczemy wszystko ok. 30 minut.
To mięsko nadaje się do innych sosów chrzanowych, musztardowych itg.
Podajemy na gorąco do ziemniaczków lub ryżu i do wszelakich surówek.
Źródło: Mój wymysł .
Ostatnią edycję dokonał moderator: