Kotlet mielony z twarogiem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zestawienie nie tak dziwne, jakby się wydawało, a na pewno smaczne. Jestem na etapie przeglądania moich czasopism kulinarnych, z których gotuję od dłuższego czasu. Dzisiaj w ręce wpadło mi prawie zapomniane "Bistro", a pamiętam że bardzo je lubiłam, bo dania wychodziły świetne. Dla 4 osób będzie nam potrzebne:

Składniki
Jarzyny
- 2 kalarepki
- szklanka bulionu (miałam domowy z kawałków kurczaka)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (brałam 30 %)
Kotlety
-40 dkg mieszanego mięsa mielonego (najlepiej wybrać w sklepie i poprosić o zmielenie)
- 4 łyżki chudego twarogu (biorę półtłusty, bo chudy się kruszy)
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- sól
- pieprz
- papryka
- majeranek
- łyżka natki pietruszki
- olej do smażenia (ja daję pół na pół olej z masłem - jest smaczniejsze)


Kalarepkę obieramy, kroimy w słupki. Gotujemy w bulionie, jak trzeba dosalamy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową i masło. Zaciągamy śmietanką. Mięso mieszamy z twarogiem, bułką tartą. Przyprawiamy, dodajemy posiekaną natkę. Wyrabiamy kotlety i smażymy na tłuszczu z obu stron. Podajemy z duszoną kalarepka. Smacznego.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy