Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kotlet schabowy po tokajsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 20850" data-attributes="member: 49"><p><strong>Kotlet schabowy po tokajsku </strong> </p><p></p><p>1 kg schabu bez kości </p><p>1 mała główka modrej kapusty </p><p>30 dag kwaśnych jabłek </p><p>2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%) </p><p>3 łyżki smalcu </p><p>2 łyżki mąki </p><p>5 dag wędzonego boczku </p><p>1 średnia cebula </p><p>2 łyżki masła </p><p>200 ml tokaju </p><p>20 dag białych winogron </p><p>sól, cukier i ocet do smaku </p><p></p><p>Mięso umyć i pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozbić. Obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rondla. Na pozostałym po smażeniu mięsa, tłuszczu przesmażyć resztę mąki wraz z koncentratem pomidorowym. Rozprowadzić tokajem do uzyskania niezbyt gęstego sosu. ( gdyby okazał się za gęsty dodać odrobinę wody). Sosem tym polać obsmażone wcześniej kotlety. Dusić do miękkości. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Kapustę umyć, pozbawić głąba i poszatkować. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Polać sosem, w którym dusiło się mięso. Posolić i pocukrzyć do smaku. Wymieszać. Gotować do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodać ocet. Na patelni stopić pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodać masło i przekrojone na pół, pozbawione nasion winogrona. Smażyć jeszcze przez ok. 5 min. Tak powstałym sosem polać wcześniej przygotowane i przełożone na ogrzany pólmisek kotlety. Obok położyć kapustę. Podawać z ziemniakami z wody.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 20850, member: 49"] [B]Kotlet schabowy po tokajsku [/B] 1 kg schabu bez kości 1 mała główka modrej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%) 3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 5 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki masła 200 ml tokaju 20 dag białych winogron sól, cukier i ocet do smaku Mięso umyć i pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozbić. Obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rondla. Na pozostałym po smażeniu mięsa, tłuszczu przesmażyć resztę mąki wraz z koncentratem pomidorowym. Rozprowadzić tokajem do uzyskania niezbyt gęstego sosu. ( gdyby okazał się za gęsty dodać odrobinę wody). Sosem tym polać obsmażone wcześniej kotlety. Dusić do miękkości. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Kapustę umyć, pozbawić głąba i poszatkować. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Polać sosem, w którym dusiło się mięso. Posolić i pocukrzyć do smaku. Wymieszać. Gotować do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodać ocet. Na patelni stopić pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodać masło i przekrojone na pół, pozbawione nasion winogrona. Smażyć jeszcze przez ok. 5 min. Tak powstałym sosem polać wcześniej przygotowane i przełożone na ogrzany pólmisek kotlety. Obok położyć kapustę. Podawać z ziemniakami z wody. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kotlet schabowy po tokajsku*
Top
Bottom