- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kotlet schabowy zapiekany - śródziemnomorski smak
5 Kotlety z kostką
Po 1 cukinii, papryce i pomidorze
3 ząbkach czosnku
100 sera z papryką
300 ml bulionu
1 łyżka ketchupu
Po łyżeczce soli, pieprz i mielonej papryki.
200 g mozzarelli
150 ml wody
200 g kwaśnej śmietany 18 %
1.Kotlety obtłukujemy tłuczkiem. Nacinamy nożem krawędzie i smażymy na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Solimy i pieprzymy.
2.Z pomidorów za pomocą wrzącej wody zdejmujemy skórkę, następnie krojąc ma 1cm kawałki pozbywamy się pestek. Paprykę i cukinię kroimy w 1 cm kwadraty.
3.Na patelnię dodajemy odrobinę oleju. Smażymy na nim przez 5 minut pokrojoną paprykę i cukinię, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, ketchup, bulion, wodę. Dusimy wszystko następne 5 minut. Pod koniec dodajemy serek i śmietanę.
4.Do żaroodpornego naczynia przekładamy mięso, zalewamy mieszaniną paprykowo-cukiniową, przykrywamy plasterkami mozzarelli i pieczemy w temp 200 stopni przez dobre 30 minut.
Ps Przepis pochodzi ze strony Chefkoch.de

5 Kotlety z kostką
Po 1 cukinii, papryce i pomidorze
3 ząbkach czosnku
100 sera z papryką
300 ml bulionu
1 łyżka ketchupu
Po łyżeczce soli, pieprz i mielonej papryki.
200 g mozzarelli
150 ml wody
200 g kwaśnej śmietany 18 %
1.Kotlety obtłukujemy tłuczkiem. Nacinamy nożem krawędzie i smażymy na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Solimy i pieprzymy.
2.Z pomidorów za pomocą wrzącej wody zdejmujemy skórkę, następnie krojąc ma 1cm kawałki pozbywamy się pestek. Paprykę i cukinię kroimy w 1 cm kwadraty.
3.Na patelnię dodajemy odrobinę oleju. Smażymy na nim przez 5 minut pokrojoną paprykę i cukinię, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, ketchup, bulion, wodę. Dusimy wszystko następne 5 minut. Pod koniec dodajemy serek i śmietanę.
4.Do żaroodpornego naczynia przekładamy mięso, zalewamy mieszaniną paprykowo-cukiniową, przykrywamy plasterkami mozzarelli i pieczemy w temp 200 stopni przez dobre 30 minut.
Ps Przepis pochodzi ze strony Chefkoch.de