Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety gryczano-grzybowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1551785" data-attributes="member: 1443"><p>Zachciało mi się dzisiaj właśnie takich kotletów, a że wyszły pyszne, to wpisuję by nie zapomnieć.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej</p><p>1 szklanka wody</p><p>0,5 łyżeczki soli</p><p>mała garść suszonych podgrzybków pokruszonych na mniejsze kawałki</p><p>1 łyżeczka suszonego lubczyku</p><p>1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej</p><p>1 duża cebula pokrojona w kostkę</p><p>olej do smażenia</p><p>czarny pieprz do smaku (ale raczej dużo)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Do garnka wlać wodę, wsypać kaszę, sól i podgrzybki, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (około 12 minut), w międzyczasie na odrobinie oleju usmażyć na złoto cebulę. Kiedy kasza jest gotowa, przełożyć ją do malaksera, dodać usmażoną cebulę, lubczyk, pieprz i skrobię, zmiksować aż kasza się rozdrobni, nie musi być całkowita miazga, poczekać aż trochę przestygnie i nie będzie parzyć w ręce, zwilżyć dłonie i formować niewielkie kotlety, smażyć na średnio gorącej, lekko natłuszczonej patelni do przyrumienienia.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Kaszę można wziąć paloną, ja takiej nie lubię. Z tej porcji wyszło mi 8 niewielkich kotletów, połowa została na jutro (ale tylko ja je jem), dobrze się formują, nic się nie lepi do rąk, pod warunkiem, że zwilżymy je wodą, moim zdaniem panierka zbędna, bez problemu odwracały się na patelni w trakcie smażenia. Podałam z puree z grochu i surówką z kiszonej kapusty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1551785, member: 1443"] Zachciało mi się dzisiaj właśnie takich kotletów, a że wyszły pyszne, to wpisuję by nie zapomnieć. [B]Składniki:[/B] 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka wody 0,5 łyżeczki soli mała garść suszonych podgrzybków pokruszonych na mniejsze kawałki 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej 1 duża cebula pokrojona w kostkę olej do smażenia czarny pieprz do smaku (ale raczej dużo) [B]Wykonanie:[/B] Do garnka wlać wodę, wsypać kaszę, sól i podgrzybki, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (około 12 minut), w międzyczasie na odrobinie oleju usmażyć na złoto cebulę. Kiedy kasza jest gotowa, przełożyć ją do malaksera, dodać usmażoną cebulę, lubczyk, pieprz i skrobię, zmiksować aż kasza się rozdrobni, nie musi być całkowita miazga, poczekać aż trochę przestygnie i nie będzie parzyć w ręce, zwilżyć dłonie i formować niewielkie kotlety, smażyć na średnio gorącej, lekko natłuszczonej patelni do przyrumienienia. [B]Moje uwagi:[/B] Kaszę można wziąć paloną, ja takiej nie lubię. Z tej porcji wyszło mi 8 niewielkich kotletów, połowa została na jutro (ale tylko ja je jem), dobrze się formują, nic się nie lepi do rąk, pod warunkiem, że zwilżymy je wodą, moim zdaniem panierka zbędna, bez problemu odwracały się na patelni w trakcie smażenia. Podałam z puree z grochu i surówką z kiszonej kapusty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety gryczano-grzybowe
Top
Bottom