- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

1/2 kg mięsa mielonego ( przepis proponuje mięso drobiowe, ja jednak dałam wieprzowo wołowe i był to słuszny wybór. )
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany
pieprz cayenne
pieprz ziołowy
sól
bułka tarta
1/4 kg pieczarek
Pieczarki pokroić w plastry, zrumienić na patelni. 2 łyżki pieczarek pozostawić na sos.
Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i śmietaną. Dodać tyle bułki tartej, by masa dała się formować, lecz nie za dużo, by nie stała się sucha.
Z masy robić placuszek, na którego środku ułożyć łyżeczkę pieczarek. Uformować kotlet. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na złoto.
Podawać z sosem.
2 łyżki podsmażonych wcześniej pieczarek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
50 ml wody
50 ml gęstej śmietany
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka maki pszennej
sól i pieprz czarny do smaku
Pieczarki wraz z łyżką oleju, na którym się smażyły przełożyć do rondelka i podgrzać. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać łyżkę szczypiorku,
wymieszać. Wlać wodę i ocet, chwilkę gotować. W śmietanie rozmieszać łyżeczkę maki, dodać do pieczarek. Zagotować, dodać resztę szczypiorku, zamieszać.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: