Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety mielone z sejtanu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 540037" data-attributes="member: 592"><p><strong>Sejtan</strong>-przepis podstawowy</p><p>1 kg dobrej wysokoglutenowej przennej mąki białej (może być ,,szymanowska&quot; lub razowa-ale najłatwiej z białej)</p><p>Zmieszać i wyrobić mąkę z taką ilością wody,aby uzyskać luźne ciasto,jak na pierogi.</p><p>Odstawić ,aby ciasto ,,odpoczeło&quot;-nakryte ,można na kilka godzin</p><p>Następnie kulę ciasta w misce umieścić w zlewie i wlewać na przemian raz bardzo ciepłą wodę ,raz zimną ,ugniatając ciasto rękoma.</p><p>Wypłukiwana skrobia barwi wodę na biało(można zuzyć do polania kompostownika) Należy ją tak długo wymieniać(wodę) wygniatając ,aż woda będzie klarowna</p><p>Otrzymujemy czysty gluten pszeniczny</p><p>Następnym etapem będzie ugotowanie w bulionie warzywnym ,gdzie zwiększy znacznie swoja objętość-gotuję od 30 do 60 minut,potem wystudzić w tym bulionie</p><p></p><p>Acha ja biorę kawałki surowego glutenu rozklepuję w dłoniach na cienki placek i wkładam do wrzącego bulionu</p><p></p><p>Bulion robię z marchwi,pietruszki ,pora ,kawałka selera,cebuli opalonej na gazie,2-3 suszonych grzybków,oliwy,liścia laurowego,ziela angielskiego i czosnku</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 540037, member: 592"] [B]Sejtan[/B]-przepis podstawowy 1 kg dobrej wysokoglutenowej przennej mąki białej (może być ,,szymanowska" lub razowa-ale najłatwiej z białej) Zmieszać i wyrobić mąkę z taką ilością wody,aby uzyskać luźne ciasto,jak na pierogi. Odstawić ,aby ciasto ,,odpoczeło"-nakryte ,można na kilka godzin Następnie kulę ciasta w misce umieścić w zlewie i wlewać na przemian raz bardzo ciepłą wodę ,raz zimną ,ugniatając ciasto rękoma. Wypłukiwana skrobia barwi wodę na biało(można zuzyć do polania kompostownika) Należy ją tak długo wymieniać(wodę) wygniatając ,aż woda będzie klarowna Otrzymujemy czysty gluten pszeniczny Następnym etapem będzie ugotowanie w bulionie warzywnym ,gdzie zwiększy znacznie swoja objętość-gotuję od 30 do 60 minut,potem wystudzić w tym bulionie Acha ja biorę kawałki surowego glutenu rozklepuję w dłoniach na cienki placek i wkładam do wrzącego bulionu Bulion robię z marchwi,pietruszki ,pora ,kawałka selera,cebuli opalonej na gazie,2-3 suszonych grzybków,oliwy,liścia laurowego,ziela angielskiego i czosnku [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety mielone z sejtanu
Top
Bottom